Broumov má svůj nový autobusový terminál. Radnice za něj zaplatila přes 21 milionů korun

28. červen 2018 10:29

Zastřešené nástupiště, napojení vlakové a autobusové dopravy, desítky parkovacích míst i moderní infopanel s příjezdy i odjezdy jednotlivých linek. Za nový dopravní terminál zaplatila broumovská radnice jednadvacet milionů korun. 

„V téhle částce jsou započítané náklady nejen na samotnou stavbu, ale také na výkup pozemků, projektovou dokumentaci, a nebo výsadbu zeleně," říká starosta města Jaroslav Bitnar z Volby pro Broumov. Čtyři autobusová stání jsou podle něj projektovaná na současný provoz.

„Je to tak prokonzultováno s odborem dopravy krajského úřadu, který se stará o jízdní řády."

Bude mít Broumov dvě autobusová nádraží vedle sebe?

Autobusová zastávka

Město Broumov uvažuje o stavbě vlastního autobusového nádraží. To by mělo stát hned vedle toho stávajícího, které je v rukou soukromé firmy. O velmi zvláštní situaci, kdy by tak v osmitisícovém městě měla, prakticky na jednom místě, stát dvě nádraží, se zajímal náš reportér Václav Plecháček.

Nástupiště je zastřešené. Město navíc počítá s tím, že by se střecha mohla směrem do kolejiště prodloužit, aby zakryla i případné železniční nástupiště.

„Inspirovali jsme se například ve Svobodě nad Úpou, kde je to přesně takto koncipováno. Kdy je nástupiště sdílené pro vlaky i autobusy. Tak je navržen i celý projekt u nás v Broumově. My jsme, jako město, realizovali tu část autobusovou. A je teď otázka, jak se k té vlakové části postaví České dráhy a Správa železniční dopravní cesty."

V Broumově otevřeli nové autobusové nádraží. Terminál navazuje na vlakovou zastávku

Na samotné autobusové nástupiště navazuje parkoviště pro zhruba 20 automobilů. Je určené pro krátkodobé zaparkování.

„Pro dlouhodobé stání je za nádražní budovou další parkoviště. A současně jsme tady udělali také stojany na kola," vysvětluje Jaroslav Bitnar.

Toalety zatím chybí, jednání se protahují

Na novém autobusovém terminálu ale zatím chybí je sociální zařízení. S toaletami se přitom podle starosty Jaroslava Bitnara v původním projektu počítalo.

„Je to stále v jednání. Chtěli jsme na vlastní náklady opravit stávající toalety v budově vlakového nádraží. Byli jsme na tom domluveni s majitelem nádražní budovy, kterým v té době byla společnost České dráhy. Mezitím se změnil majitel a teď je jím Správa železniční dopravní cesty. Takže musíme obnovit jednání. Ale vypadá to, že ještě do konce letošního roku budou toalety v provozu."

V Broumově otevřeli nové autobusové nádraží. Terminál navazuje na vlakovou zastávku

Jasno zatím není ani o budoucnosti původního autobusového nádraží. To stojí hned vedle nového terminálu, jeho majitelem je ČSAD Jihlava.

„Lidé spekulují o tom, že už o pozemek projevila zájem společnost, která tady chce postavit obchodní dům. Nás ale nikdo nekontaktoval. Společnost ČSAD Jihlava nás v tomto směru také nijak neoslovila. Takže se necháme překvapit," dodává starosta Broumova Jaroslav Botnar.

Nový dopravní terminál v Broumově je už otevřený, první autobusové linky sem zajedou v neděli 1. července.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související