Bezpečný koridor pro cyklisty, který je ale spíš ohrožuje, specialita Hradce Králové

20. srpen 2015

V centru Hradce Králové potřebujete k bezpečnému výjezdu autem z parkoviště pomoc dalšího člověka. Nevěříte? Oprava silnice v Hradci Králové na Tylově nábřeží v úseku mezi náměstím Svobody a Tyršovým mostem sebou přinesla i jednu celkem kuriózní a zároveň kontroverzní věc. Na vozovce totiž vznikl speciální pruh pro cyklisty. Takzvaný piktogramový koridor má lidem na kole zvýšit bezpečnost. Nový hradecký pruh ale cyklisty paradoxně ohrožuje.

Na Tylově nábřeží sedám do auta, které je jako 90 procent dalších zaparkované popředu. To znamená, že teď budu muset vycouvat. Stojím ale kolmo k silnici a tak dost hrozí, že srazím cyklistu.

Na vozovce je tady totiž nově nakreslený pruh pro cyklisty, správně piktogramový koridor pro cyklisty. A to i přesto, že jen pár metrů odsud po nábřeží už léta vede cyklostezka.

Čtěte také

"Pracuji tady, jezdím tudy na kole, ale tenhle záměr jsem nepochopil. Že vyznačí jízdní pruh přímo na asfaltu", říká hradecký bývalý profesionální cyklista Jan Vejběra, který se na věc dívá jak z pohledu milovníka kol tak i řidiče.

"Často tu také parkuji autem. A je to problém vyjíždět do ulice. Je tu docela velký provoz a ten cyklista za druhým zaparkovaným autem není skoro vůbec vidět. Určitě je tady ten cyklistický pruh nebezpečný. Ten kdo to navrhl, ten by si to měl sám vyzkoušet na kole a také v autě", konstatuje Jan Vejběra.

Podle policie pruh slouží hlavně pro řidiče, které má na cyklisty upozornit

"Situaci v tomto místě budeme sledovat a vyhodnocovat zda je naplněný účel pro který byla zřízená. Samozřejmě nevylučujeme ani to, že pokud se neosvědčí, budeme iniciovat i její zrušení", vysvětluje Ivana Ježkové z hradecké krajské policie.

Piktogramový koridor je informační i z pohledu vedoucího odboru dopravy hradeckého magistrátu Petra Černohlávka: "Tato věc vyšla z požadavků, které byly projednány na komisi pro bezpečnost a dopravu. Z těchto požadavků následně vznikla zakázka na projekt pro dopravního projektanta".

Pruh tedy navrhl odborník. A podle úřadu není úsek vůbec nebezpečný

"Ten pohyb cyklistů tady v této lokalitě v obou směrech byl i předtím. Spíše naopak je to děláno proto aby se pokud možno zvýšila bezpečnost cyklistů. Samozřejmě pokud bude chtít cyklista využít stezku vedoucí po nábřeží, tak může", říká Petr Černohlávek.

Koridor pro cyklisty, ktery je ale spíš ohrožuje, mají nově v Hradci Králové

A jaká je tedy rada, aby řidič vyjel z parkoviště bezpečně?

"V obecné rovině platí, že pokud řidič není schopen vycouvat sám, to znamená, že nemá třeba dostatečný rozhled na komunikaci, tak si musí zajistit pomoc pověřené a náležitě poučené osoby. A nebo například zaparkovat vozidlo couváním. Možná se vám to zdá úsměvné, ale je to tak", dodává Petr Černohlávek.

Úřad bude situaci na Tylově nábřeží sledovat a v případě problémů nevylučuje další změny značení.

A my budeme dění na Tylově nábřeží v Hradci Králové také nadále sledovat a informovat o něm veřejnost.

autor: ova
Spustit audio