Běžkaři v Orlických horách mohou díky GPS sledovat rolby i kvalitu stop

11. březen 2013

Běžkaři v Orlických horách mohou na stránkách infocentra v Deštném online sledovat rolby, které upravují tamní běžkařské trasy. Rolby přenášejí svoji pozici přes satelitní navigační systém. Na mapě tak návštěvníci stránek vidí, kdy naposledy rolba upravila trasy a třeba podle toho i zvolit, kam pojedou na výlet.

„Máme v rolbě instalovaný GPS lokátor, který monitoruje její průběžnou pozici a posílá ji přímo na webové stránky informačního centra v Deštném. Takže máme zaznamenané všechny úpravy a čas, kdy proběhly,“ představuje novinku Petr Prouza ze skiareálu v Deštném.

Prouza uvádí, že v současné době mají GPS lokátory v Orlických horách dvě rolby – v Deštném a v Orlickém Záhoří. Systém tak pokrývá zhruba poloviny upravovaných běžkařských tras v celých Orlických horách.

Na mapě jsou trasy barevně vyznačené a z jednotlivých odstínů se dá poznat, kdy naposledy byla stopa rolbou upravovaná. Pokud jsou na mapě navíc šipky, které se pohybují, znamená to, že rolba je v danou chvíli na trati, jak vysvětluje Prouza.

„Je to i taková kontrola. Vidíte, že se opravdu trasa upravuje, že tudy rolba projela. Povětrnostní podmínky na horách někdy způsobí, že stopa je brzy zavátá, ale máte jistotu, že ten den byla opravdu projetá.“

autoři: Jiří Fremuth , Iva Menšíková
Spustit audio