Benešova třída v Hradci bude po šest nocí na několik hodin kvůli opravě uzavřená

20. srpen 2014

Co nejméně omezit život obyvatel královéhradecké Benešovy třídy. To byl společný cíl Dopravního podniku města Hradce Králové a stavební firmy, kterou teď čeká jedna z velmi náročných částí první etapy oprav za 200 milionů korun. Třída Edvarda Beneše se uzavře vždy pět hodin po šest nocí.

Stavbaři připravují výstavbu nové středové lávky, spojnice východní a západní části Benešovy třídy pro chodce. Podle stavbyvedoucího Pavla Svobody teď vznikají její nosné základy:

„Konstrukce pylonu je sama o sobě značně veliká, mohutná a složitá, proto jsme ji rozložili na několik segmentů. Ty budeme postupně vztyčovat a dostávat do výškové úrovně a vzájemně propojovat mezi sebou.“

S montáží ocelové části lávky začnou stavbaři v noci z 22. na 23. srpna. Pravidelné linky autobusů tak nebudou omezeny.

„Firma měla původně v úmyslu pracovat přes den od 10 do 18 hodin, což by znamenalo velkou komplikaci pro naše cestující. Jsme rádi, že nakonec přistoupili k noční práci, prakticky až skončí provoz na linkách 9, 18, 25 a 27. Našich cestujících se uzavírka nedotkne,“ říká Leo Sedláček z Dopravního podniku Hradce Králové.

Dělníci budou pracovat vždy od 23:30 do 4:30. Podle Svobody by pak měla být stavba mostu pro pěší dokončená v noci z 27. na 28. srpna:

„Byli jsme požádáni městem, abychom minimalizovali hluk na noční chod. Předpokládáme, že v noci budeme převážet velké nosné konstrukce. Přes den budeme tvořit práce, které vydávají hluk.“

Obyvatelé Hradce Králové musí počítat s tím, že v uvedených nočních hodinách bude Benešova třída uzavřena i pro veškerou ostatní dopravu.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio