Běháme a pomáháme! Heslo mírového charitativního běhu pro děti, kterým štěstí nepřálo

9. září 2018

We run we serve! Běháme a pomáháme! To je heslo Mírového charitativního běhu, který z iniciativy Polska a Německa začal v roce 2013. Letošní ročník zároveň připomíná 100 let od konce první světové války.

Přes 1000 kilometrů dlouhá cesta začíná v Poznani a končí ve Štrasburku. Cílem je však něco jiného, než proběhnout cílovou páskou. Akce má pomoci dětem, kterým štěstí přálo méně, než by mělo.

Pomáhat dětem, to je taková „zdravá závislost". Stále mě to baví a motivuje

Pavla Gomba

V pátek 16. června 2017 přivítala v živém vysílání z našeho radioklubu Lada Klokočníková Pavlu Gombu, ředitelku UNICEF (Dětského fondu OSN) v České republice. Pozvali jsme vás také na benefiční představení Netopýr – aneb Jsme polské krve – ty i já v režii Davida Drábka, které se koná v pátek 16. června 2017 od 19 hodin na hlavní scéně Klicperova divadla v Hradci Králové. V rámci představení bude předán kompletní výtěžek z prodeje vstupenek ředitelce UNICEFu v České republice Pavle Gomba. Výtěžek podpoří výživové programy ve Rwandě.

Mírový charitativní běh zahájil svou tradici v roce 2013 a je pořádán každoročně. Za pět let běžci překonali více než 3000 kilometrů v šesti zemích - jde o Polsko, Německo, Litvu, Lotyšsko, Japonsko a USA. Letošní trasou je Poznaň – Wroclaw – Praha – Norimberk – Štrasburk. Běžci vyrazili 1. září a sídla Evropského parlamentu dosáhnou 13. září.

Letošní ročník chce také vzpomenout na 100. výročí konce první světové války a vyzdvihnout myšlenku mírové, spolupracující Evropy.

Účastnické tričko Mírového charitativního běhu

Jedno ze zastavení na trase bylo i v Jičíně, kde se symbolicky přidali i fotbalisté, basketbalistky a zástupci Jičína.

Šestice polských běžců startovala z jičínského Valdštejnova náměstí do Prahy. Každý, kdo se k polským běžcům připojí a uhradí symbolické jedno euro za každý svůj uběhnutý kilometr, přispěje polské holčičce Matyldě na komplikovanou operaci chodidla.

Druhá část výtěžku podpoři syrské uprchlíky v táboře v Arsalu v blízkovýchodním Libanonu.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.