Barokní areál na Kuksu čeká obnova

25. květen 2010

Minulý týden proběhla na Kuksu slavnost, která odstartovala projekt revitalizace barokní památky Hospital Kuks. Za účasti ministra kultury Václava Riedelbaucha bylo stvrzeno čerpání evropské dotace ve výši zhruba půl miliardy korun. Areál barokního hospitalu Kuks na Trutnovsku čeká do konce roku 2014 významná obnova za zhruba 463 milionů korun. Do konce letošního roku by měla být dokončena projektová dokumentace, vlastní stavební práce začnou v roce 2011. Možnost prohlídky areálu pro turisty však revitalizace nenaruší. Na otázku jak se promění kukský Hospital nejprve odpověděl redaktorce Daně Voňkové ředitel Národního památkového ústavu Josefov Oldřich Pešek.

Kromě oprav části areálu projekt počítá s opravou původní klášterní zahrady, která by se měla vrátit do původní podoby bylinkové zahrady. Peníze z dotace budou směřovat také do oprav teras před hospitalem. Další peníze pro Kuks shání obecně prospěšná společnost Revitalizace Kuks, kterou vloni založil hradecký kraj společně s obcí. "Chceme Kuksu vrátit jeho kulturní a společenský význam a zároveň na obou březích Labe ukázat, jak lze smysluplně revitalizovat památky s využitím jejich původní funkce," uvedl hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc.
Projekt revitalizace Kuksu počítá například s obnovou lázeňských domů a schodiště, opravami cest a mostu přes Labe. Otevřeno by mělo být také informační centrum pro turisty.
Barokní komplex v Kuksu začal stavět František Antonín Špork v roce 1692. Stavební činnost vyvrcholila kolem roku 1710. Z původního rozsáhlého lázeňského areálu se do dneška dochoval pouze špitál s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou. Zámek a některé další budovy vzaly za své při povodních a požáru. Světoznámá je Braunova sochařská výzdoba areálu.

autor: DV
Spustit audio