Archeologové hlásí na Velkém náměstí v Hradci Králové vzácný nález. Jaký?

22. březen 2017

Ani ne před měsícem začaly na Velkém náměstí v Hradci Králové opravy kanalizace a vodovodů a s nimi také velký archeologický výzkum. Právě ten už zaznamenal první úspěch. V ulici Franušova u Katedrály sv. Ducha stavba odkryla základy domu z 16. století. Na místě se byla podívat naše reportérka Marika Konárková.

Jak to na místě vypadá a co přesně archeologové objevili?
Archeologům se nejdříve odkryly základy domu z cihel, opuky a pískovců v délce asi deseti metrů, které důkladně zdokumentovali. Ty stavební práce na nové kanalizaci a vodovodech ale pokračují každým dnem tak rychle, že když jsem byla já na místě, tak ze stěny zůstal odkrytý už jen jeden metr, kdy byly vidět vystupující gotické cihly, kameny a další zdivo. Část výkopu už je tedy zasypaná.

Čtěte také

Archeologové věří, že při dalším postupu se jim ukáže, jak byl dům ve skutečnosti dlouhý. Zbouraný byl v 19. století v souvislosti s tím, že hřbitov kolem katedrály sv. Ducha byl zrušený a prostor v okolí byl pak úplně nově řešený.

Vedoucí archeolog Radek Bláha přibližuje, kdo v domě tehdy mohl bydlet: „V tomto případě se jednalo o celkem malý dům. Byl určen pro městské zaměstnace. Tedy bydleli v něm například městští trubači, nějakou dobu i ředitel chóru u svatého Ducha a další zaměstnanci."

Archeologický výzkum ale neodhalil jen základy toho domu?
Ano, archeologové objevili také zlomky kuchyňské a stolní keramiky - tedy hrnce, misky, džbány, nebo talíře. Kromě toho také zvířecí kosti ve formě kuchyňského odpadu. To znamená odpad po zpracování masa.

Na Velkém náměstí v Hradci Králové začala první fáze oprav kanalizace a vodovodů před bývalou radnicí

A dále zlomky kamnářské keramiky. Vlastně pozůstatky po kachlových kamnech, které byly v 16. století už běžnou součástí měšťanských domů.

Veškeré úlomky keramiky zatím nejsou očištěné, pořád jsou obalené hlínou a podle Radka Bláhy je čeká ještě dlouhý složitý proces: „Ty zlomky keramiky poté co jsou vyjmuty z nějaké vrstvy, tak jsou uloženy do sáčku s přesným popisem. V laboratoři bude následovat jejich očištění. Teprve po umytí bude možné přesněji určit jejich stáří, protože se objeví všechny detaily výzdoby. A poté budou uloženy v našem depozitáři".

V jakých místech na Velkém náměstí archeologové ještě očekávají bohaté nálezy?
Kromě Franušovy ulice archeologové předpokládají nálezy také v okolí domu u Špuláků, nebo kolem Galerie moderního umění, kde budou stavební práce pokračovat ještě v letošním roce.

Konkrétně z Franušovy ulice se zanedlouho přesunou kousek dál do ulice Rokytanského.

autor: Marika Konárková
Spustit audio