ANO 2011 je vítězem voleb v Královéhradeckém kraji. Skončí ale v opozici?

9. říjen 2016

Hnutí ANO 2011 se stalo vítězem krajských voleb v Královéhradeckém kraji se ziskem přes 25 procent hlasů. Druhá skončila ČSSD, která obdržela přes 15 procent hlasů. Na třetím místě se umístila ODS se ziskem necelých 10 procent hlasů. Mandát v Královéhradeckém kraji získalo celkem 9 stran. Zastupitelstvo má celkem 45 členů.

Rozdělení mandátů v krajských volbách 2016 v Královéhradeckém kraji: Hnutí ANO - 13 mandátů, ČSSD - 6 mandátů, ODS - 5 mandátů, Koalice pro Královéhradecký kraj - 5 mandátů, KSČM - 4 mandáty, STAROSTOVÉ A VÝCHODOČEŠI - 4 mandáty, TOP 09 - 4 mandáty, Koalice SPD a SPO - 2 mandáty, Koalice Piráti a SZ pro KHK - 2 mandáty.

O vytvoření krajské koalice v Královéhradeckém kraji začali však jednat zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09. V pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu by měli 24 mandátů. V kraji vítězné hnutí ANO by v případě vytvoření této koalice zůstalo s dalšími subjekty v opozici. Podle účastníků dnešní schůzky by hejtmanem měl být lídr kandidátky ČSSD Jiří Štěpán, o obsazení dalších postů se má jednat. Hnutí ANO 2011 se chce pokusíit zvrátit chystanou koalici pěti stran, chce dohodu nejsilnějších subjektů.


„Pokud k něčemu takovému skutečně dojde, bude se jednat o jeden z největších podvodů na voliče od roku 2000. V takovém případě by byly volby zcela zbytečné,“ uvedlo hnutí ANO 2011 ve svém prohlášení s tím, že hnutí i nadále počítá se schůzkami domluvenými na neděli.

Vždy jsem razila heslo, že je zapotřebí, aby komunikoval stát, kraje i obce.Klára Dostálová, kandidátka na hejtmanku Královéhradeckého kraje

„Bereme to s nadšením i pokorou. Je to pro nás obrovský závazek do budoucna. Velmi rádi bychom sestavili tým, který skutečně s rozvojem kraje pohne," řekla Českému rozhlasu Hradec Králové Klára Dostálová, která vedla kandidátku hnutí ANO 2011 v Královéhradeckém kraji.


Volební účast v Královéhradeckém kraji byla 37 procent.

Krajské volby v Královéhradeckém kraji 2016 - výsledky
Spustit audio