Alej roku 2016 roste v Hradci Králové a hrozí jí kácení

9. leden 2017

Kaštanová alej „Kaštanka“ táhnoucí se podél Opatovické ulice na okraji Hradce Králové si vysloužila přízeň 1 262 lidí a stala se tak jednoznačně Alejí roku 2016. Šestá držitelka tohoto titulu má přitom stále nejasnou budoucnost. Hrozí, že bude muset ustoupit nové železniční trati. Místní lidé ale boj o kaštanové stromořadí nevzdávají a svým nadšením výrazně dopomohli i zisku prestižního titulu. Na druhé místo s 923 hlasy dosáhla Alej v Pivovarské ulici v Lysé nad Labem, která je kácením ohrožena také. Třetí místo pak uhájila Březová alej u Jilemnice (788 hlasů). Tu ohrožuje nedostatečná péče a chatrné zdraví stromů. Vynikající umístění v tradiční anketě prokázalo, že je lidé vnímají jako významnou součást svého životního prostředí. Na nich a na místních samosprávách záleží, zda aleje zůstanou součástí krajiny jejich domova.

„Rád bych srdečně poděkoval všem, kteří se ankety zúčastnili a potvrdili svým hlasem, že jim jejich okolí není lhostejné. Za spolek Kaštanka z.s. děkuji našim podporovatelům. Pevně doufáme, že vítězství v této anketě pomůže při jednáních o zachování této unikátní aleje pro další generace. Bohužel i nadále hrozí "Kaštance" vykácení, a proto v našem úsilí nepolevíme. Děkujeme organizaci Arnika za její přínos v oblasti životního prostředí a přejeme jí mnoho úspěchů. Ocenění si velice vážíme a jsme přesvědčeni, že si toto stromořadí označení Alej roku 2016 právem zaslouží,“ říká pan Rudolf Nyč, který vítěznou alej nominoval.

Vítěznou alej se snaží chránit a zachránit spolek Kaštanka. O jejich úsilí si můžete přečíst na stránkách kastanka-hk.cz, kde můžete také podepsat petici za záchranu tohoto krásného městského stromořadí.

Čtěte také

„I v tomto ročníku ankety potvrdily tisíce hlasujících, že mnoho lidí v naší zemi vnímá aleje jako významnou součást krajiny a svého života. A není až tak podstatné, zda jde o zanícené ekologické aktivisty, cyklisty oceňující příjemný stín či milovníky krajinných scenérií. Děkuji všem, kteří nominovali své aleje, i těm, kteří nám posílali doplňující příběhy a komentáře. Těším se na setkávání s alejemi v dalším ročníku ankety, který pro vás připravujeme,“ říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

Lidé celkem nominovali 53 alejí ze všech krajů republiky. Arnika souběžně vyhlašuje právě i jednotlivé vítězky, které v hlasování trvajícím od začátku listopadu do konce roku 2016 obdržely nejvíce hlasů ve svém kraji.

Alej roku 2016 roste v Hradci Králové a hrozí jí kácení

„Stromy pro nás dělají mnohem více, než se na první pohled zdá. Jejich přínos si uvědomíme hlavně tehdy, když procházíme pod klenbami alejí nebo voňavým lesem. Přála bych si, abychom jich v krajině měli stále více a aby nám měly co říci. Stromy samotné se však bránit neumí, což mě přimělo, abychom jim s firmou Audit Daně CZ pomohli cestou z našeho pohledu nejefektivnější, tedy podporou organizace, která se jim věnuje,“ říká ředitelka generálního partnera ankety Alej roku Ing. Jana Moučková ze společnosti Audit Daně CZ.

Součástí ankety je i fotosoutěž, do které je zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale fotky bylo možné přihlásit i samostatně. Partnerem fotosoutěže je společnost Epson. Nejkrásnější fotografie vybere odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů.

autor: Jan Vávra
Spustit audio