Adventní kolo, vánoční šalina, bohatý program i moderní web. Vánocemi žije celé centrum Brna

18. prosinec 2022

Zapomenout na předvánoční shon mohou Brňané i návštěvníci města hned na několika náměstích. Na každém je přitom připraveno něco jiného. Vánoce v centru jihomoravské metropole, nejsou jen stánky s občerstvením, ale také řada atrakcí a bohatý kulturní program. Pořádající Turistické informační centrum Brno vytvořilo pro lepší orientaci i speciální web a mobilní aplikaci.

Centrální brněnské náměstí Svobody zdobí každý rok nádherný vánoční strom, který vždy městu věnuje Školní lesní podnik Křtiny. Tradice vánočních stromů na náměstích vznikla právě v Brně, díky spisovateli Rudolfu Těsnohlídkovi. Nechybějí stánky s občerstvením či řemeslnými výrobky ani pódium, na kterém se každý den odehrávají koncerty a různá vystoupení.

Moravské náměstí se může pochlubit nově zrekonstruovaným parkem, kterému vévodí velké Adventní vyhlídkové kolo. Pro ty nejmenší je u jezdecké sochy Jošta připraven dětský kolotoč. Také zde jsou stánky s dobrotami.

Milovníci betlémů by neměli vynechat návštěvu Dominikánského náměstí. Před novou radnicí je umístěn jeden z největších dřevěných vyřezávaných betlémů ve střední Evropě, který čítá na sto postav. Děti zde také mohou zanechat dopis Ježíškovi nebo o víkendu navštívit tvůrčí dílničky v pasáži Jalta.

Vánoční strom na náměstí Svobody každý rok věnuje Brnu Školní lesní podnik Křtiny

Vánoční šalina

Další překrásně nazdobený vánoční strom můžete obdivovat i na Zelném trhu, kde se tradičně potkávají trhovci a řemeslníci, kteří zde své produkty nejenom nabízejí, ale také ukazují svoji zručnost. Lidé se tak seznámí třeba s výrobou mýdla, zvonů, kovaných výrobků nebo s šikovností knihařů. K dispozici je přes sto stánků s jídlem, pitím či řemeslnými výrobky.

Tichý kout s nebývalou komorní atmosférou nabízí nádvoří staré radnice. To je věnováno místním tvůrcům udržitelné módy. Ti se zde střídají, takže při opakované návštěvě můžete potkat vždy jiné tvůrce šperků, módních doplňků či porcelánu.

Vánoční šalinu tradičně vypravuje brněnský dopravní podnik

K brněnským Vánocům neodmyslitelně patří i vánoční šalina, kterou každý rok vypravuje brněnský dopravní podnik. Nazdobená a vánočními řetězy osvícená tramvaj má jako jediná možnost projíždět centrálním náměstím Svobody i během odpoledne a večera, kdy jsou ostatní spoje MHD odkláněny kvůli větší bezpečnosti návštěvníků trhů. Aby se v bohatém kulturním programu dobře orientovali, byl vytvořen speciální web a aplikace pro mobilní telefony.

Spustit audio