Adoptujte si svoji píšťalu. Oprava varhan v Přepychách bude stát víc jak milion korun

11. listopad 2016

Už ke konci příštího roku by se kostelem sv. Prokopa v Přepychách na Rychovsku měly rozeznít opravené varhany. S generální obnovou nástroje, který v roce 1872 sestrojil Amand Hanisch, pomáhá tamní farnosti výrazně sama obec, která střádá peníze i díky adopci jednotlivých píšťal.

Myšlenka opravit varhany v kostele sv. Prokopa v Přepychách se zrodila už v roce 2014, kdy se zástupci obce inspirovali v nedalé Dobrušce. Tam se partě nadšenců podařilo zachánit stejný nástroj v budově Husova sboru.

Oprava varhan v Přepychách je rozdělena na tři etapy a bude stát zhruba 1 200 000 korun
Na financování se kromě obce a Královéhradeckého kraje podílí také jednotliví občané, kteří si mohou adoptovat píšťalu.

„Získali jsme na konto k dnešnímu dni celkem 457 782 korun. Je to převážně od jednotlivých dárců, kterých je v současné době asi 135," říká nezávislá starostka Přepych Zdeňka Seidlová.

Čtěte také

Na památku pro každého přispivatele připravila obec pamětní list
Varhany byly už skutečně v havarijním stavu, což potvrzují slova varhanáře Ivana Boka: „Já jsem je našel ve stavu sice provozním, ale značně zkomoleném a červotočem poškozeném. Ten červotoč tady podle mne řádil celou tu dobu od roku 1872. Ten kostel asi býval poměrně vlhký, je tady vedle rybníčku."

Varhany

Dalším zdrojem příjmů na opravu jsou benefiční koncerty, které se pořádají přímo v kostele sv. Prokopa.

S těmi Přepychám pomáhá spolek ProVarhany z Dobrušky, říká jeho zástupkyně Dana Ehlová: „Už tam byly čtyři koncerty. Vystupují na nich významní, velice úspěšní umělci. A příjem z těch benefičních koncertů jde na sbírkové konto. A je to významný podíl té sbírky na záchranu varhan."

Další z benefičních koncertů se v kostele sv. Prokopa uskuteční dnes v podvečer. Od 17 hodin tam vystoupí Martina Kociánová, Alfred Strejček a pardubický komorní soubor Baroco sempre giovane.

Spustit audio