5 grilovacích receptů Ládi Hrušky na prázdniny. Zkuste švestkové minišpízy nebo tekutý štrůdl

19. červen 2019

Sbíhají se vám sliny už při pouhé představě letního grilování? Tak to je dobře. Protože kulinářský experimentátor Láďa Hruška pro vás připravil 5 rychlých receptů, které se vám budou určitě hodit v horkém létě právě při grilování. 

Špízy (ilustrační foto)

Grilované švestkové minišpízy

Přemýšlíte, čím uchvátit hosty na grilovací párty, než se vám na grilu udělá šťavnaté masíčko? Pak vyzkoušejte opilé švestičky podle Ládi Hruštičky. Tato pochoutka má snad jen jednu nevýhodu - hosté vám je budou krást pod rukama a vy budete otrokem grilu, protože kdo tyto švestičky ve slaninovém kabátku ochutná, nemá jich nikdy dost! Pro děti samozřejmě máme v záloze variantu neopilou. Sušené švestky z vlastní zahrádky nebo ty kupované namočíme nikoliv v likéru ale alespoň na půl hodinky ve vlažné vodě!

Na tuto dobrotu potřebujeme:

1 balíček sušených švestek, 1 balíček loupaných mandlí, 1 balíček plátkové anglické slaniny, oblíbený likér, ve kterém sušené švestky naložíme a párátka

Sušené švestky omyjte a smočte do oblíbeného likéru nebo do vody.
Dovnitř každé švestky potom vložte mandli a každou švestku zabalte do úzkého plátku slaniny pokrájeného na šířku švestky. Důležité je každou švestku posléze propíchnout párátkem, aby nám nedělala na grilu neplechu a potom už s nimi zvesela na gril do zezlátnutí slaninového kabátku.

Dobrou chuť!

Domácí bio švěstková omáčka na masíčka

Zahradní víkendové párty a grilovačky jsou v plném proudu a každý z nás má jistě osvědčený recept na nějakou tu flákotku na gril. Já mám nejradši kuřecí naložené přes noc jen v provensálských bylinkách a citronové šťávě. Jako naprosto delikatesní omáčku jsem ale k masíčku objevil teprve loni a už jinou nedělám ani nekupuji.

Švestky (ilustrační foto)

Zamiloval jsem se totiž do chutě švestkové omáčky. K masu je naprosto bezkonkurenční a určitě bude šmakovat i vám. Je rozhodně lepší než ta kupovaná, protože si ji vyrobíme sami a máme tak z ní dvojnásobnou radost. A před hosty grilovací párty budete s tímto receptem přímo za grilovacího krále.

Pojďme tedy na ni:

Smícháme si 1 hrnek kečupu a 2 lžíce švestkových povidel, klidně těch kupovaných, v obchodem neprávem přehlížených. Dle chuti opeříme, přidáme špetku mleté skořice a máme hotovo. Doporučuji této švestkové omáčky udělat dostatek, protože bude tou nejžádanější lahůdkou u vašeho grilu. Tak dobrou chuť a hezké léto.

Zázvorovo - okurkové smoothie

Ke správné grilovačce patří nejen kus flákotky, ale také dobré pití. I podle lékařů je dobré vypít skutečně na zdraví sklenku pivečka nebo vínečka. Co ale potom, aby nám lidově řečeno nevyschl jazyk? Doporučuji výtečné okurkovo - zázvorové smoothie.

Smoothie s bazalkou

Recept jsem objevil náhodou před časem na nějakém blogu americké výživové poradkyně. Ta ale doporučila okurku nakrájet na kolečka a po jejím vylouhování ji vyhodit. A to mně přišlo docela škoda, a tak jsem všechny suroviny rozmixoval tyčovým mixérem a získal jsem tak lahodné, zdravé a prostě chuťově nakažlivé smoothie.

Navíc máte za pár korun 2 litry výtečného drinku, který se bezesporu - řádně vychlazený - stane nejvyhledávanějším perlivým osvěžením na vaší grilovací párty.

Tak pojďme na něj:

Jednoduše si kupte 2 litry sycené vody. Do vyšší mísy si nastrouhejte půlku oloupané okurky hadovky, asi 2 cm najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru a přidejte šťávu z jednoho citronu. Přilejte asi ½ litru perlivé vody a řádně rozmixujte tyčovým mixérem. Pak smíchejte se zbytkem vody a dejte vychladit. Pokud chcete tento detoxikační zdravý drink, po kterém údajně ubývají i centimetry v pase a rýsuje se bez větší námahy ploché bříško, ještě vylepšit, tak ho zejména pro děti oslaďte trochou medu.

Dobrou chuť a na zdraví!

Tekutý štrůdl

Doporučoval jsem vám jako tip na grilovací párty zdravý detoxikační drink, vhodný zejména pro nekonečné osvěžení a pro děti. Dnes to bude vyloženě také osvěžující a lahodná chuťovka, ale výhradně pro dospělé. I když její název zní sám o sobě nevinně - tekutý štrůdl.

Jablečný závin štrúdl

Ano, dokud jsem ho neochutnal, tak jsem se také spíše usmíval a vůbec jsem netušil, co že se to za tímto názvem skrývá za vtip. Žádný vtip to ale není a doporučuji tento drink nejen jako aperitiv na přivítanou na posezení s přáteli u grilu, ale uchvátíte jím třeba i stanové sousedy v kempu nebo na vodě.

Nechte je hádat, z jakých je ingrerdiencí a je jen na vás, zda jim tento recept prozradíte.

Tak tedy, recepis na osvěžující a lahodný tekutý štrůdl zní:

Smíchat ½ rumu s 1 litrem jablečného džusu. Poté přidat špetku mleté skořice, která samozřejmě ve štrůdl nesmí chybět. Pak už jen pořádně promíchat, přelít do 1 a ½ litrové PET láhve a řádně vychladit.

Ať díky tomuto štrůdlu masíčko na té vaší grilovačce nespálíte. Ať vám chutná a na zdraví!

Rychlé tortilla toustíky

Máte v lednici vajíčko, sýr a šunku a ve špajzce tortillové placky z obchodu? Pak určitě musíte vyzkoušet rychlovku na grill, kterou budou milovat hlavně vaše děti. A to i ty, které třeba zdravé vajíčko odmítají na obyčejném chlebu jíst.

Rychlé tortilla toustíky (ilustrační foto)

Doporučuji tyto tortillové toustíky jako ideální předkrm, než se vám hezky propečou stejky a flákotky na grilu.

Obstarejte si tedy:

Pšeničné tortilly, vajíčka, ideálně domácí, strouhaný oblíbený sýr, plátkovou šunku, sůl, pepř a alobal na zabalení

Tortillu si položíme na větší obdélník z alobalu. Doprostřed ní dáme 2 plátky šunky a na ni nasypeme sýr a opatrně na toto hnízdečko z šunky a sýru vyklepneme celé vejce. Osolíme, opepříme a ještě trochu zasypeme sýrem. Potom tortillu jednoduše zabalíme zespoda nahoru a zeshora dolu a zprava a zleva jako psaníčko, aby nám prostě nic nevyteklo. A poté podobně zabalíme do alobalu, který nám zbyl pod tortillou. Grilujeme asi 10 minut, pak tortillky přeřízneme vejpůl a vesele baštíme.

Dobrou chuť!

autoři: Ladislav Hruška , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.