3000 let staré pohřebiště zkoumají archeologové ve Vojenicích na Rychnovsku

21. červenec 2015

Nedaleko Vojenic na Rychnovsku zkoumají archeologové pohřebiště staré bezmála 3000 let. Loni tam našli 20 hrobů. Geofyzikální průzkum ale ukázal, že jich tam může být až tisíc. Informace o pohřebišti měli odborníci už dávno, loni ale bylo nutné začít s výzkumem. Zemědělcům se totiž rozbil pluh a zaryl se do země hlouběji, než obvykle a vyoral keramické artefakty. Ty pak našli pomocníci Muzea Orlických hor při inspekci lokality.

"Sedáte si do podřepu, jasně tady vidím, že z toho, co studenti odkryli, něco vystupuje. Na co se právě díváme? Díváme se na žárový hrob. Bude tady alespoň 6 nádob, jsou tady vidět zbytky spálených lidských pozůstatků", vysvětluje archeoložka Martina Beková.

Výzkum částečně financuje pražská Karlova univerzita, na poli tak získává praxi řada studentů z Hradce Králové, Prahy a Olomouce.

Čtěte také

Například Radek vysavačem odsává ze sondy hlínu. Podle něj je to běžný postup: "Když potřebuju vyčistit okolí třeba takovéto nádoby, tak kdybych to vzal motyčkou, tak by se mohlo stát, že bych poškodil hrany té keramiky a rozdrobil bych to na ještě menší kousky".

Do hliněných mís dávali naši předci nejen popel našich předků, ale také to, co po žehu zbylo.

Archeologové z nich umí extrahovat například zbytky tkanin nebo bronzových kruhových šperků. Těžká technika je ale velmi poničila.

"Díváme se tentokrát na ještě více poškozené hroby, než byly ty předešlé. Jsou tady úplná dna už silně naoraných nádob," říká Martina Beková.

Archeologové pracují jen na té části pohřebiště, kterou oral poškozený pluh. Dnes už vědí, že naprostá většina hrobů byla pod mohylami, vysokými až dva metry. Dvě, i když narušené, se zachovaly dodnes v nedalekém lese.

střepy - zbytek kahanu

"Víme, že do těch mohyb bylo vloženo vždycky několik hrobů. Z analogií víme, že většinou se tam vkládaly postupně. A jsme schopni - to je nesmírně zajímavé, protože ten případ tady už máme potřetí - i přímo místa kremace, kde byla postavena pohřební hranice a kde se ti mrtví spalovali", dodává Martina Beková.

Podle Tomáše Chmely z Karlovy univerzity, uvolnila fakulta filozofie zhruba 100 tisíc korun. Náklady ale budou mnohem vyšší: "Ty nálezy jsou ve velice špatném stavu a všechny půjdou do konzervačních laboratoří s tím, že i tato fáze výzkumu stojí nemalé finanční prostředky. Opět v řádech desítek až stovek tisíc korun."

Pohřebiště je veliké, všichni doufají, že ho budou moci zkoumat i v dalších letech. Archeologové se zatím marně snaží najít osadu, ke které patřilo.

autor: PLE
Spustit audio