Zvon Kryštof se opět odmlčí, závěs srdce zvonu čeká další oprava

25. září 2010

Zvon Kryštof v Rychnově nad Kněžnou, který je třetím největším zvonem v zemi, se na několik týdnů opět odmlčí. Zvonaři totiž v pátek museli odvézt do opravy poškozený závěs, který drží srdce zvonu, vážící 198 kilogramů. ČTK to řekl zvonař Petr Manoušek. "Myslím si, že závěs byl poškozen chybným zvoněním, při kterém bylo srdce zvonu vychylováno do stran, což je zakázáno," řekl zvonař. Dodal, že oprava závěsu by měla být dokončena přibližně během dvou až tří týdnů. "Samozřejmě se budeme snažit závěs opravit co nejrychleji," řekl Manoušek. Obyvatelé Rychnova tak po několik nedělí neuslyší tradiční zvonění.

Zvon Kryštof se znovu odmlčí, ačkoliv v roce 2003 prošel náročnou půlroční rekonstrukcí. Na své místo se vrátil loni v dubnu, druhý den se však utrhlo srdce zvonu, které proletělo dřevěnou podlahou zvonice. Závěs a srdce zvonu se podařilo opravit a na místo vrátit v červnu loňského roku.
Někteří lidé z Rychnova si již loni stěžovali, že zvon po opravě nemá takový zvuk jako dřív. "Zvon byl o 90 stupňů pootočen a ulilo se jeho nové srdce. Zvuk Kryštofa se vytratil," uvedl tehdy například rychnovský zvoník Karel Čech.
Zvonař Manoušek, který opravu zvonu prováděl, však tvrdí, že případná změna zvuku souvisela se špatným zvoněním. "Při zvonění zvoníci porušili osu, po které by se mělo srdce pohybovat, a proto se mohlo stát, že srdce udeřilo nesprávně. Není ale možné říkat, že se změnil zvuk zvonu, to není možné," uvedl Manoušek.
Zvon Kryštof, vážící šest tun, odlil v roce 1602 Jan Benešovský z Moravské Třebové. Peníze na nutnou opravu zvonu získala společnost Kryštof, která vyhlásila veřejnou sbírku, ve které si jí podařilo získat potřebných 540.000 korun.

Logo
Spustit audio