Zprovoznění nové cyklotrasy Hradec Králové - Chlum

22. září 2010

V neděli 21. září 2008 v 10:00 hodin bude před budovou muzea na Elliščině nábřeží oficiálně zprovozněna nová naučná cyklotrasa "BITVA U HRADCE KRÁLOVÉ 3.7.1866 - ÚSTUP RAKOUSKÉ ARMÁDY", která je posledním chybějícím článkem soustavy cyklotras a naučných stezek po místech bojů prusko-rakouské války roku 1866 v Královéhradeckém kraji. Cyklotrasa z opačného směru - Muzeum války 1866 směr Hradec Králové - bude slavnostně zprovozněna téhož dne v 11 hodin před budovou muzea na Chlumu. Cyklotrasa byla vybudována ve spolupráci s Komitétem pro udržování památek z války roku 1866 a s podporou Města Hradec Králové a obcí Neděliště a Sendražice.

Začátek trasy je na nábřeží proti Muzeu východních Čech v Hradci Králové a pokračuje podle Labe ke kamennému mostu u Plácek, kde na informační tabuli budou v dobové mapě zakresleny všechny mosty (včetně pontonových) mezi Lochenicemi a Pardubicemi, kudy rakouská armáda ustupovala. Odtud je možné se po odbočce podívat na vojenský hřbitov (původně pevnostní) na Pouchově, kde jsou, mimo jiné, pohřbeni důstojníci a vojáci padlí ve válce roku 1866. Hřbitov je z velké části zrekonstruován a je zde stále pohřbeno i několik stovek vojáků z I. světové války.
Od kamenného mostu pokračuje cyklotrasa podle Labe přes Předměřice, Lochenice na rozcestí mezi Sendražice a Neděliště V těchto místech se rozděluje na dva směry tak, aby byly zmapovány poslední části bojiště. Jedna trasa vede přes Sendražice a hořiněveskou Bažantnici do Hořiněvse, kde navazuje na dvě již existující naučné cyklotrasy z Josefova na Chlum a ze Dvora Králové. Druhá trasa vede do Nedělišť k zámku, kde 4. 11. 1866 pobýval František Josef I., a odtud úvozem na panelovou cestu pod Chlumem, kde navazuje na již existující stezku na Chlum.
Délka trasy z Hradce Králové pod Chlum je 18,5 km, do Hořiněvse 18 km. Na trase pod Chlum bude umístěno 11 zastávek s informačními tabulemi, do Hořiněvsi 9 zastávek. Trasy vedou částečně po turisticky značených cestách a cyklotrasách značených jako naučné stezky.

Spustit audio