Zpřístupněné štoly v Obřím dole přilákaly již desítky turistů

24. září 2010

Prvních několik desítek lidí si již prohlédlo podzemí bývalého dolu Kovárna v krkonošském Obřím dole. Štoly pod nejvyšší českou horou Sněžkou zpřístupnili členové České speleologické společnosti Albeřice, kteří plánují prohlídkovou trasu dále rozšiřovat. "Zájem lidí předčil naše očekávání, podzemí je přístupné od pátku do neděle a jsme omezeni kapacitou 50 lidí denně," řekl ČTK vedoucí speleologů Radko Tásler. Speleologové zatím nabízejí prohlídku zhruba 250 metrů starých štol.

Turisté pocházejí podzemím v zapůjčených přilbách s čelovými svítilnami a v pláštích. "Lidé si v podzemí mohou sami vyzkoušet středověký postup při těžbě. Co si natěží, si také mohou odnést," řekl Tásler.
Zájemci o návštěvu někdejšího dolu si musí vstupenku rezervovat a poté i vyzvednout v informačním centru Veselý Výlet v Peci pod Sněžkou, ze kterého zamíří pěšky do Obřího dolu. "O rozšíření prohlídek v letošním roce neuvažujeme, příští rok ale chceme rozšířit prohlídkovou trasu například o výstup po jednostupých žebřících," řekl Tásler s tím, že zpřístupnění dalších podzemních prostor závisí na tom, zda jeskyňáři získají potřebné peníze.
Speleologové z Albeřic důlní chodby pod Sněžkou zkoumali od roku 1988, o deset let později začali pracovat na jejich zpřístupnění. Štoly v Obřím dole vznikaly od středověku, těžily se v nich například arzénové rudy, které se používaly při výrobě skla.

Logo
Spustit audio