ZOO Dvůr Králové posílá do Tanzanie tři nosorožce dvourohé

21. září 2010

Zoologická zahrada Dvůr Králové nad Labem odesílá do africké Tanzanie tři mladé nosorožce dvourohé. V rezervaci Mkomazi na severu Tanzanie by dvorští nosorožci měli podpořit záchranný chov těchto vymřením ohrožených zvířat. Po transportu zvířat ve dvorské ZOO zůstane 13 nosorožců dvourohých. Transport začal ve středu, kdy pracovníci zoo naložili zvířata do masivních přepravních beden. Klimatizovaný nákladní vůz je převezl na letiště v nizozemském Amsterdamu. Ve čtvrtek 28. května 2009 by měli do Tanzanie odletět nákladním letadlem. V rezervaci Mkomazi dvorští nosorožci doplní stávající skupinu asi deseti nosorožců. Ti v rezervaci žijí na přísně střeženém oploceném území s rozlohou přes 42 kilometrů čtverečních.

Do Tanzanie pocestují dva samci a jedna samička. Nejstarší z nich je v září 2004 narozená samice Deborah. Sameček Jamie se narodil v lednu 2006, nejmladší samec Jabu přišel na svět v únoru 2007. Jde o nepříbuzná zvířata, která významně zvýší genetickou rozmanitost skupinky v Mkomazi.
Všichni tři mladí nosorožci jsou již čtvrtou generací nosorožců narozenou v ZOO Dvůr Králové. Chovné stádo nosorožců dvourohých ve dvorské zoo je největší v Evropě.
Nosorožec dvourohý býval v Africe ještě v první polovině minulého století běžným savcem. Nekontrolovaný lov a sháňka po hlavní nosorožčí ozdobě - dlouhém rohu - přivedly nosorožce na pokraj vyhubení. Savany rovníkové Afriky obývají poslední nosorožci v nejpřísněji chráněných rezervacích a jen pomalu se jejich počty zvyšují. Celkový počet volně žijících nosorožců dvourohých se odhaduje na 3000 kusů.
Dvorská zoo nyní také připravuje přesun až pěti velmi vzácných nosorožců bílých severní formy do rezervace v Keni. Cílem přemístění nosorožců je pokus o záchranu tohoto druhu. Zoologové věří tomu, že ve volné přírodě by nosorožci mohli mít potomky. Nosorožců bílých severní formy údajně žije ve volné přírodě posledních několik kusů. Přesun bílých nosorožců by se mohl uskutečnit do konce letošního roku.

Spustit audio