Žně v Královéhradeckém kraji by mohly skončit tento týden

24. září 2010

Žně v Královéhradeckém kraji by v případě příznivého počasí mohly skončit do konce týdne. Dosud farmáři v kraji sklidili přibližně 93 procent ze 109.000 hektarů obilovin a řepky. Průměrný hektarový výnos obilovin se zatím pohybuje na úrovni loňských 4,9 tuny z hektaru, kvalita je ale výrazně nižší. ČTK to řekl ředitel Agrární komory Hradec Králové Jindřich Fryš. Žně již skončily v okrese Hradec Králové, téměř u konce jsou na Jičínsku.

"Na posekání ještě čekají hlavně porosty ve výše položených oblastech Trutnovska, Náchodska a Rychnovska," řekl Fryš. Z jednotlivých druhů obilovin zbývá posekat zejména 3500 hektarů pšenice a 2500 hektarů jarního ječmene. Úplně je v kraji sklizený ječmen ozimý a řepka.
Nižší kvalita postihla hlavně výše položené oblasti, kde žně začaly později. "Některé podniky ani nebudou mít obilí v potravinářské kvalitě. Některé porosty, v každém okrese by to mohlo být několik stovek hektarů, zřejmě přijdou zaorat," řekl Fryš. V řadě porostů začala kvůli deštivému počasí zrna klíčit v klasech, některé polehly nebo je zasáhly plísně.
Sklizenou úrodu farmáři zatím ve větší míře neprodávají a čekají na vyšší ceny. "Kdo má sklady a prodávat nemusí, tak neprodává. Očekává se, že cena potravinářské pšenice půjde přes 4000 korun za tunu z nynějších 3800 až 3900 korun," řekl Fryš.
Agrární komora odhaduje, že produkce obilí v celé zemi letos meziročně klesne o 15 procent na 5,9 milionu tun a standardní kvalitu bude mít nejvýše polovina produkce. Příjmy zemědělců za sklizeň prý klesnou o tři až čtyři miliardy korun a komora proto požaduje pomoc od státu.

Spustit audio