Žně v hradeckém kraji mají 10 dní zpoždění, sklizeno 70 procent ploch

24. září 2010

Žně v Královéhradeckém kraji kvůli deštivému počasí váznou a proti průměru minulých let mají asi deset dní zpoždění. Zatím farmáři v kraji sklidili přibližně 70 procent ze zhruba 110.000 hektarů obilovin a řepky. Více než zpožděná sklizeň zemědělce trápí nižší výnosy a špatná kvalita obilí. ČTK to řekl ředitel Agrární komory Hradec Králové Jindřich Fryš. Některé porosty obilovin jsou podle Fryše tak špatné, že nezbude než je zaorat.

"Průměrné výnosy jsou meziročně nižší o deset až 20 procent. Největší propad je u jarního ječmene, který má také nejhorší kvalitu," řekl Fryš. Naopak u řepky a ječmene ozimého se výnosy pohybují na úrovni loňského roku.
Některé porosty obilovin jsou podle Fryše tak špatné, že nezbude než je zaorat. V řadě porostů začala zrna klíčit v klasech, některé polehly nebo je zasáhly plísně. Například zemědělci na okrese Hradec Králové předběžně odhadují, že zaorání čeká asi 600 hektarů obilovin. "Zřejmě bude nedostatek potravinářské pšenice a sladovnického ječmene," uvedl ředitel hradeckého pracoviště ministerstva zemědělství František Kodym.
Na posekání v hradeckém kraji čeká zejména asi 13.000 hektarů ozimé pšenice a přes 7000 hektarů jarního ječmene. Řepky zbývá sklidit asi 4000 hektarů. Naopak nejvíce pokročila sklizeň ozimého ječmene, který je posekaný z téměř 99 procent ploch.
V celé republice zemědělci k počátku týdne sklidili dvě třetiny z 1,43 milionu hektarů obilovin a 96 procent řepky. Průměrný výnos obilí je zatím pět procent nižší než loni. Agrární komora odhaduje, že produkce obilí letos meziročně klesne o 15 procent na 5,9 milionu tun a standardní kvalitu bude mít nejvýše polovina produkce. Příjmy zemědělců za sklizeň prý klesnou o tři až čtyři miliardy korun a komora proto požaduje pomoc od státu.

Spustit audio