Zloději ukradli modely vláčků za 7 milionů

21. září 2010

Trutnovská policie v minulých dnech dopadla čtyři muže podezřelé z krádeží modelů vláčků v Česku a Německu za zhruba sedm milionů korun. Gang prý vedle prodejen modelářských potřeb a železničních muzeí vykrádal i sázkové kanceláře a prodejny se smíšeným zbožím. Mužům, kteří jsou z Ostravska, hrozí v případě odsouzení až 12 let vězení. První vloupání provedla skupina podle detektivů loni v listopadu v Trutnově do obchodu s modelářskými potřebami. Zmizelo z něj zboží za více než půl milionu korun. Kriminalisté pak začali pátrat po železničních modelech na českých i zahraniční burzách, na internetových obchodech a v inzerci. Více od Martina Pařízka.

Postupně kriminalisté rozkryli další podobné případy ve středních a východních Čechách a na severní a jižní Moravě. Skupina prý kradla i v Německu. V ČR skupina podle policie způsobila celkovou škodu přes tři miliony korun, v Německu za asi čtyři miliony korun.
Krádeže, při nichž zmizely stovky vláčků a vagonků, podle policie plánoval pětatřicetiletý šéf gangu, jeho spolupachatelé měli přesně rozdělené role. Z modelářských prodejen a muzeí podezřelí kradli i různé modelářské doplňky. Z prodejen a sázkových kanceláří brali hlavně peníze z trezorů a příručních pokladen.
Podezřelé v místě jejich bydliště zatkla zásahová jednotka policie. Při následných domovních prohlídkách policisté zajistili velké množství odcizených modelů, peníze a také nářadí, které čtveřice používala k násilnému vniknutí do objektů.
Nejdražším zachráněným modelem je parní lokomotiva z období Rakousko - Uherska, kterou v měřítku 1:20 postavil modelář z jižních Čech. Unikát zloději ukradli loni v červenci z Železničního muzea v Lužné na Rakovnicku. Hodnota modelu, na kterém majitel strávil 10.000 hodin práce, činí 600.000 korun.
Podezřelí muži už byli v minulosti trestáni. Dva skončili ve vazbě, zbylé dva policie stíhá na svobodě.

Spustit audio