Zloděj ukradl z Muzea Českého ráje v Turnově granátové šperky

25. září 2010

Granátové šperky v hodnotě zhruba 50.000 korun ukradl minulý týden zloděj z Muzea Českého ráje v Turnově. "Ve čtvrtek kolem 09:00 neznámý pachatel odšrouboval kovové zajišťovací držáky na dvou vitrínách a sebral z nich náramky, přívěsky, náušnice a prsteny," uvedla dnes mluvčí semilské policie Soňa Šídová. Šperky se nacházely v komerční místnosti v prvním poschodí muzea a nepatří do jeho sbírek. Jsou majetkem turnovského výrobního družstva Granát.

Podle ředitelky muzea Vladimíry Jakouběové se krádež odehrála během návštěvní doby, celé muzeum však nelze úplně uhlídat.
"Zloděj se na svůj čin musel připravovat a přinesl si s sebou zjevně také nářadí," dodala Jakouběová. Ve vitrínách byl po krádeži nepořádek. Vypadalo to, jakoby pachatele někdo z návštěvníků vyrušil. V muzeu fungují bezpečnostní kamery a policisté mohou ze záznamu z nich identifikovat podezřelé osoby. Zloději hrozí až tři roky vězení.
Ukradené šperky nemají historickou cenu a pachatel se je zřejmě pokusí levně prodat na černém trhu, nebo je nechá v zastavárně.
Muzeum Českého ráje postihla za posledních pět let již čtvrtá krádež. Letos v květnu ukradl zloděj z Dlaskova statku v Dolánkách vyřezávanou sošku Vambeřické madony s jezulátkem. Zhruba 40 centimetrů vysokou sošku vyrobil počátkem 19. století neznámý lidový řezbář. Cenu památky odborníci odhadli na 25.000 korun, policisté pachatele nevypátrali. "Soška pro nás měla především historickou hodnotu. Ve sbírkách muzea byla sto let," dodala Jakouběová.
Dlaskův statek zloději navštívili také v roce 1999, kdy se zmocnili pěti skříní za téměř 200.000 korun z konce 18. a začátku 19. století. Tři z nich se podařilo ve spolupráci s jiným českým muzeem objevit ještě před vyvezením do zahraničí. Dnes místo nich na Dlaskově statku stojí repliky. O rok dříve, přímo z Muzea Českého ráje v Turnově, zmizely granátové šperky za 1,7 milionu korun. Policisté je vypátrali v Německu.
"Zabezpečovací zařízení sice máme, ale zloději jsou se svým moderním vybavením o dva kroky před námi," uzavřela Jakouběová.

Logo
Spustit audio