Zelníky
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny na těsto:
500g polohrubé mouky
cca 300 ml vlažného mléka
2 žloutky
30g droždí
70g másla
sůl
Suroviny na náplň:
500g hlávkového zelí
1 lžíce másla
mletý pepř
máslo na pomaštění
Postup:
Do mouky uděláme důlek, do kterého dáme kvásek, připravený z droždí, trochy vlažného mléka, několika lžic mouky a špetky cukru. Jakmile kvásek zdvojnásobí svůj objem, přidáme žloutky, zbytek vlažného mléka a cukru, rozpuštěné vlahé máslo, osolíme a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Mezi tím si připravíme náplň: jemně nakrouhané zelí podusíme na kousku másla, měkké osolíme, opepříme a necháme vychladnout.
Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, rozdělíme ho na cca 25 stejně velkých kousků, ze kterých uděláme placičky a ty naplníme podušeným zelím. Pak zakulatíme a zmačkneme do tvaru placky. Na plechu necháme ještě chvilku vykynout. Zelníky pečeme z obou stran do růžova na suchém, nepomaštěném plechu ve středně vyhřáté troubě. Upečené pomastíme rozpuštěným máslem. Podáváme je jako hlavní chod spolu s hustější polévkou nebo samostatně se zeleninovými saláty či jako pochoutku např. k pivu.
Celková doba přípravy cca 2 a půl hodiny. 25 – 30 ks
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.