Železnice v regionu severovýchodních Čech slaví kulaté výročí

22. září 2010

1. května 2009 uplyne přesně 150 let od okamžiku, kdy byly do provozu uvedeny poslední úseky Jiho-severoněmecké spojovací dráhy, kterou příznivci železnice spíše znají pod názvem Pardubicko-liberecká dráha. Jednalo se o úseky z Turnova do Liberce a odbočnou trať z Josefova (dnešní Jaroměře) do Svatoňovic. O prvním prodlouženém květnovém víkendu připomenou toto kulaté výročí oslavy, které připravuje občanské sdružení Společnost železniční výtopna Jaroměř ve spolupráci s dalšími organizacemi. V průběhu oslav se veřejnosti představí v čele zvláštních vlaků pět parních lokomotiv a dva historické motorové vozy, které zajistí provoz zvláštních vlaků na tratích Pardubice - Liberec a Jaroměř - Malé Svatoňovice.

První den (1. května) budou oslavy zaměřeny na trať Pardubice - Liberec, druhý den pak budou zvláštní vlaky křižovat nejen Pardubicko-libereckou trať, ale také úsek z Jaroměře do Malých Svatoňovic. Neděle pak bude patřit krátkým jízdám v okolí Jaroměře. Během tří dnů tak bude na jubilujících tratích vypraveno na devadesát zvláštních vlaků, které připomenou významné železniční výročí.
Po celou dobu oslav bude také otevřeno železniční muzeum Výtopna Jaroměř, kde stávající expozici doplní i novější lokomotivy a kinovůz s promítáním filmů se železniční tématikou. Stranou nezůstávají ani muzeum sdělovací a zabezpečovací techniky v Hradci Králové a muzejní expozice v Pardubicích - Rosicích nad Labem.
Detailní jízdní řády zvláštních vlaků jsou k dispozici na internetových stránkách www.spolecnost-zeleznicni.cz, na vývěskách v železničních stanicích a zastávkách a obvyklých informačních místech.

Spustit audio