Zapečené cukety po portugalsku (od J. Malé ze Smiřic)
Suroviny: 6 cuket, 200 g tvrdého sýra, 3 lžíce sádla, 3 lžíce hladké mouky - Na omáčku: 3 cibule, 2 lžíce másla, 1/2 kg rajčat, 2 lžičky cukru, 2 lžičky strouhané housky, česneková nať, mateří-douška, bobkový list, pepř, sůl
Postup:
Omyté cukety nakrájíme na centimetrová kolečka a několik minut je povaříme ve slané vodě. Necháme okapat, osolíme a na 20 minut je zatížíme, abychom je zbavili vody. Pak je osušíme ubrouskem, obalíme v mouce a osmažíme. Několik lžic prolisované omáčky nalijeme na dno zapékací misky, vyložíme ji plátky pokrájeného sýra a na ně vrstvíme smažené cukety. Zalijeme zbývající omáčkou. Strouhanku smícháme se strouhaným sýrem, posypeme a zapečeme v troubě.
Omáčka:
Na másle osmahneme cibulku, přidáme rozpůlená rajčata, česnekovou nať, mateřídoušku, bobkový list, pepř, sůl a cukr a dusíme, dokud omáčka nezhoustne.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.