Záměrné poškození lipové aleje

23. září 2010

Část lipové aleje v Dolní Nové Vsi v Lázních Bělohradě na Jičínsku musela být pokácena poté, co lípy někdo záměrně poškodil. Město podalo trestní oznámení na policii, protože se zjevně jednalo o úmysl. Lipová alej roste v blízkosti rodinných domků, které byly v Dolní Nové Vsi nedávno postaveny. Jeden z majitelů objektu žádal několikrát bělohradskou radnici o odstranění dvou lip, protože z nich padalo listí a navíc mu stínily. "My jsme to odmítli," uvedl starosta Lázní Bělohradu Pavel Šubr.

"Na podzim za námi přišel znovu, že ta jedna lípa prosychá, opravdu uschla. Životní prostředí povolilo její pokácení. Vzhledem k tomu, že v zimě tady řádil dost Kyrill, takže jsme měli hodně práce, tak jsme to káceli teď v červnu, protože byla už úplně suchá. Při tom kácení jsme zjistili, že byla navrtaná na několika místech, to byl zřejmě důvod toho, že uschla," dodal Pavel Šubr, starosta Lázní Bělohrad.
Majitel rodinného domku se posléze obrátil na radnici, aby nechala pokácet i druhou lípu, protože schne stejně jako ta první. "Naši zaměstnanci na ní objevili, že je prostě navrtaná a něco zřejmě do ní bylo nalito. Tohle chování mě teda dost štve, když někdo tohle si dovolí," uvedl Pavel Šubr, starosta Lázní Bělohrad.
Policisté okresu Jičín uvedli, že bude problém likvidaci lip v Dolní Nové Vsi v Lázních Bělohradě prokázat, protože zatím se nenašel svědek, který by pachatele viděl přímo při poškozování stromů.

Spustit audio