Zadluženost obcí v Královéhradeckém kraji byla třetí nejnižší

16. duben 2012

Zadluženost obcí v Královéhradeckém kraji dosáhla ke konci roku 2006 výše 2,8 miliard Kč a byla tak třetí nejnižší v zadluženosti krajů České republiky. Samotný Hradec Králové se přitom na celkovém zadlužení kraje podílel jednou pětinou. Vyplývá to z analýzy provedené společností CCB - Czech Credit Bureau, která dlouhodobě sleduje hospodaření obcí a jejich stabilitu hodnotí pomocí vlastního sedmistupňového ratingu. Zadlužeností se rozumí suma cizích zdrojů (tj. rezervy, dlouhodobé závazky, krátkodobé závazky, bankovní úvěry, přechodné účty pasivní) a návratné finanční výpomoci. Do srovnávací analýzy nebyla zahrnuta Praha.

"Sedmistupňový rating nabývá hodnot A až C- podle výše věřitelského rizika. Nabízí velmi komplexní pohled, protože obsahuje celkem 27 finančních a nefinančních ukazatelů. Za bezproblémové se považují obce do stupně C+, tedy střední riziko," uvedl Pavel Finger, člen představenstva společnosti CCB - Czech Credit Bureau.
Celková zadluženost obcí v Královéhradeckém kraji dosáhla v roce 2006 výše 2,8 miliard Kč a přestože vzrostla o přibližně 176 milionů, v porovnání s ostatními kraji byla třetí nejnižší. Nižší zadluženost byla jen v krajích Vysočina (2,4 miliardy Kč) a v Karlovarském kraji (1,5 miliardy Kč). Nejvíce zadlužen byl Jihomoravský kraj s 15,4 miliardami Kč. Zadluženost obcí na obyvatele v Královéhradeckém kraji oproti roku 2005 stoupla o přibližně 300 Kč na 5,16 tisíc Kč a byla tak čtvrtá nejnižší v České republice. Nejvyšší zadluženost na obyvatele měl opět Jihomoravský kraj s 13,7 tisíci Kč na hlavu.
Celková zadluženost Hradce Králové dosáhla v roce 2006 výše 587,2 milionů Kč a z krajských měst byla čtvrtá nejnižší. Oproti roku 2005 město zvýšilo svůj dluh o více než 70 milionů. Nejzadluženější bylo Brno s 10,4 miliardami Kč, druhá byla Ostrava s 5 miliardami Kč a třetí Liberec s 2,2 miliardami Kč. Zadluženost na obyvatele dosáhla v Hradci Králové výše 6,2 tisíc Kč. Město tak zadlužilo své obyvatele o 820 korun více než v předchozím roce. Nejzadluženější na obyvatele bylo opět Brno s 28,4 tisíci Kč, druhý byl Liberec s 22 tisíci Kč a třetí byla Ostrava s 16,2 tisíci Kč na hlavu.
V porovnání s celkovým majetkem města činila v roce 2006 zadluženost Hradce Králové 5,25 procent, což byl třetí nejnižší podíl v České republice. Oproti roku 2005 stoupl o půl procenta. Ve vztahu ke svému majetku bylo z krajských měst nejvíce zadluženo město Liberec s podílem 16,16 procent, na druhém místě bylo Ústí nad Labem s podílem 14,74 procent a třetí bylo Brno s podílem 14,42 procent.
Nejvíce zadluženými obcemi na jednoho obyvatele v Královéhradeckém kraji byly Chudeřice s 48,6 tisíci Kč na hlavu a Říčky v Orlických horách s 47,4 tisíci Kč na hlavu. Nejméně zadlužené na jednoho obyvatele byly naopak obce Valdice s nulovou zadlužeností a Velké Svatoňovice se 102 Kč na hlavu.
Rating CCB umožňuje obcím objektivně analyzovat své hospodaření, lépe porozumět vlastní finanční situaci a díky tomu také předcházet nadměrnému zadlužování. Rating municipalit využívají při posuzování úvěrových žádostí i některé české banky a podobnou metodiku, jejímž dodavatelem je CCB, využívá při žádostech o podporu ze strukturálních fondů vládní agentura pro podporu podnikání a investic Czechinvest.

Spustit audio