Začíná Mezinárodní sochařské sympozium v Hořicích

27. leden 2012

Na radnici v Hořicích na Jičínsku dnes přivítali čtyři účastníky letošního Mezinárodního sochařského sympozia. V lomu U sv. Josefa, kde je mohou návštěvníci vidět při tvorbě soch, budou pracovat až do konce července.

Informuje redaktorka Vlaďka Wildová.

Na 26. ročníku mezinárodního sochařského sympozia v Hořicích na Jičínsku budou tvořit čtyři sochaři. Přijeli z Koreje, Rumunska, Thajska a Turecka. Poprvé tak sympozium, které svou tradicí patří k nejstarším na světě, bude bez českého sochaře.

Na sympozium, jehož počátky sahají do roku 1966, se přihlásilo asi 120 výtvarníků z celého světa. Z nich odborná porota vybrala čtyři umělce. Z ČR se podle organizátora sympozia Martina Samohrda přihlásili jen dva umělci, kteří ale porotu svými kvalitami nepřesvědčili.

Vlastní sochařské práce v lomu U svatého Josefa začnou v sobotu. Vernisáž soch pak proběhne v neděli 31. července v Hradci Králové na akci Nábřeží sochařů.

Sochaři nejsou ve své tvorbě na sympoziích tematicky nijak omezováni. Na hradeckém nábřeží sochy z každého sympozia zůstávají jeden rok a pak se vracejí do Hořic, kde jsou natrvalo usazeny v přírodním sochařském parku u cesty k lomu U svatého Josefa. V tomto parku a v přírodní galerii na blízkém vrchu Gothard je již ze všech dosavadních 25 sympozií ojedinělá kolekce více než 120 plastik.

Hořice jsou vyhlášené kvalitním pískovcem, který se od druhé poloviny 19. století těžil v téměř 150 lomech v okolí. V Hořicích také od roku 1884 působí sochařská a kamenická škola, které je jedinou svého druhu v ČR.

autor: VaW
Spustit audio