Začíná festival Jičín - město pohádky

24. září 2010

Festival Jičín - město pohádky zahajuje 12. září a trvá do neděle 17. 9. 2006. Letošní už 16. ročník jičínského pohádkového festivalu s podtitulem Strašáci, strašidla a strašpytlové je poctou pohádkáři, jehož knížky jsou z těch nejsilnějších kořenů jičínské Pohádky, poctou panu Václavu Čtvrtkovi. Na dnešním slavnostním večeru mu bude uděleno in memoriam čestné občanství pohádkového města, které předá dceři spisovatele, paní Markétě Tengbom, herec Jiří Lábus.

Mezi pozvanými hosty večera jsou krom zástupců Albatrosu, Českého rozhlasu, České televize, vydavatelství Supraphon, především ilustrátoři, scénáristé, režiséři, autoři hudby a herci, jejichž umění provázelo dílo V. Čtvrtka na cestě k jeho čtenářům, posluchačům a divákům.
Zahajovací průvod s mnoha pohádkovými bytostmi, pouličními taškařicemi, s předáním klíčů od města dětem, ale také pokusem o překonání rekordu v počtu zviditelnění trpaslíků v Jičíně, rozjede pětidenní kolotoč radosti a zábavy, výstavy knih, ilustrátorů, fotografií strašáků, galerie dětské tvorby, křty knih CD i DVD, pouliční zábavy, divadla, koncerty a dětská vystoupení na podiích i zámeckých nádvořích a především tři desítky tvůrčích dílen spolu s místy her v celém historické centru města uspokojí stovky dětí i dospělých. Spolupráce se zlínskou filmovou školou doplní rozmanitost dílen o animaci, pixilaci, ale i o promítání snímků studentské filmové produkce.
Mezi tvůrčími dílnami jsou stánky chráněných dílen, jejichž výrobky prodávají dobrovolníci, nechybí sbírka Pomozte dětem - společný projekt České televize a NROS.
Jednou z doprovodných akcí, která je určena pedagogům, sociálním pracovníkům, knihovnicím a pracovníkům pedagogicko-psychologických poraden je mezioborové kolokvium s názvem Dětský strach má velké oči, vedené psychologem PhDr. V. Mertinem.
Ve čtvrtek 14. 9. v 7.00 hod. z nádraží Praha Braník vypraví patron pohádkového města Jiří Lábus pohádkový parní expres do Jičína. V patrových vagonech tažených modrou parní lokomotivou Albatros přijede téměř 600 školáků základních škol z Prahy. Cestu jim zpříjemní sám Rumcajs, který je bude spolu s Hajajou do Jičína doprovázet. V Jičíně bude na všechny čekat nejen Manka s Cipískem, ale i vyzdobené město, mimo jiné strašidelnými plakáty, kterých v rámci celorepublikově vyhlášené výtvarné soutěže (na verše Pavla Šruta z knihy Příšeři a příšerky) připutovala do Jičína tisícovka.
V průběhu festivalu navštíví Jičín řada osobností a zajímavých lidí. Krom již zmíněných to bude violloncelista Jiří Bárta, harfenistka Jana Boušková, houslista Jan Talich, výtvarnice Galina Miklínová, básník Pavel Šrut, spisovatelka Vítězslava Klimtová, Jana Koubková, Rudolf Pellar, Tereza Duchková, účast přislíbil hudební skladatel Vadim Petrov, výtvarník Zdeněk Smetana, hudební publicista Jiří Černý, Jitka Molavcová, Ivan Renč, Petr Spálený, Květa Fialová a další.
Sobota vyvrcholí vystoupením Dana Bárty, ohňovým představením divadla Kvelb z Českých Budějovic a ohňostrojem na hudbu Ladislava Štaidla. V závěru nedělního programu Jiří Lábus spolu s vílami, skřítky a další strašidelnou havětí zavřou brány pohádkového města a odevzdají klíče starostovi města Jičína.

Spustit audio