Za ulovené mladé divočáky kraj vyplatil přes dva a půl milionu

22. září 2010

Více než dva a půl milionu korun již vyplatil lovcům Královéhradecký kraj za odlovené mladé divočáky. Kvůli přemnožení divokých prasat vyplácí kraj od roku 2003 za ulovená selata či lončáky, neboli rok staré divočáky, 200 korun za kus. Díky tomu se daří udržovat počty černé zvěře na rozdíl od jiných míst České republiky na únosné míře. Krajští radní dnes doporučili zastupitelstvu schválit vyplácení odměn za ulovené divočáky i v příštím roce. "V boji s přemnožením divokých prasat je nutné lovit netrofejní, mladou zvěř a k tomu je třeba lovce motivovat," řekl královéhradecký krajský radní Jiří Vambera, který je odpovědný za oblast zemědělství a životního prostředí.

Kromě snižování populace divočáků podle něj vyplácení odměn pomáhá zabraňovat i šíření nebezpečných chorob, jako je svalovčitost nebo klasický mor prasat. Obě tyto nemoci jsou přenosné na člověka. "Odlovy divočáků vedou samozřejmě i ke snižování škod v zemědělství," dodal Vambera.
Celkem bylo od roku 2003 do konce prvního pololetí letošního roku vyplaceno 2 567 000 korun za 12 835 ulovených mladých divočáků. Zástřelné se vyplácí za období od dubna do konce listopadu. Rekordní odměny - více než 600 tisíc korun - kraj dosud vyplatil v letech 2004 a 2007. Letos v prvním pololetí myslivci dostali za ulovené kusy přibližně 250 tisíc korun.
"Vyplácením zástřelného se podařilo zastavit nekontrolovatelný růst jarních kmenových stavů černé zvěře, který začal už v roce 1997," uvedl Vambera. Zlepšila se také věková struktura v populaci divokých prasat. Početní stavy divočáků je třeba i nadále regulovat kvůli tomu, aby opět nezačaly narůstat škody v zemědělství.

Spustit audio