Za napadení ošetřovatelky orangutanem policie nikdo stíhat nebude

24. září 2010

Případ prosincového napadení pracovnice královédvorské zoo samicí orangutana policie v těchto dnech odložila a nikoho stíhat nebude. Žena při útoku utrpěla pohmožděniny a byla několik dní v pracovní neschopnosti. Policie nezjistila, že by se někdo dopustil protiprávního jednání, ošetřovatelka pouze porušila vnitřní směrnice bezpečnosti práce zoo. ČTK to sdělil mluvčí trutnovské policie. Ošetřovatelka upravovala ubikaci lidoopů a nezamkla zašupovací přepážku do vedlejšího výběhu, řekl ČTK zástupce ředitelky zoo Miroslav Špráchal. Opice si proto přepážku sama otevřela a v ubikaci ženu napadla. Zoo podle Špráchala ošetřovatelku za porušení předpisů potrestala. Konkrétní formu trestu nesdělil.

Samice orangutana bornejského Donna, která ženu napadla, přišla do dvorské zahrady v roce 1991 ze zoo v Madridu. Protože byla odchycena ve volné přírodě jako velmi malá a od jednoho roku ji odchovávali lidé, získala některé téměř lidské návyky, uvedla v prosinci Mladá fronta Dnes. Svoji mazanost a chytrost prokázala Donna už v minulosti, kdy se jí po šikovně poskládaných kmenech podařilo dvakrát uniknout z venkovního výběhu do areálu zahrady.
Poslední tragický případ napadení ošetřovatele zvířetem se ve dvorské zoo stal v létě 2001, kdy nemocná slonice napadla čtyřiačtyřicetiletého ošetřovatele. Muž na následky těžkého zranění po převozu do nemocnice zemřel.

Logo
Spustit audio