Z šachtové věže na pálení vápna v Horních Albeřicích je nevšední muzeum. Děti baví interaktivní hry

30. leden 2022

V albeřickém údolí ve východních Krkonoších, asi šest kilometrů od Horního Maršova, zaujme turisty na Celní cestě osmiboká kamenná věž někdejší šachtové vápenky z 19. století. Na chráněné kulturní památce bylo postaveno nevšední Muzeum Vápenka.

Majitelem bývalé vápenky v Horních Albeřicích je Správa Krkonošského národního parku. Díky její spolupráci se spolkem Hradní společnost Aichelburg a s informačním centrem Veselý výlet vznikla na historické kamenné části vápenné pece originální dřevěná nástavba. Bylo na ni použito výhradně dřevo, jen s minimem kovových prvků.

Uvnitř je expozice, která na krátkých příbězích představuje sedm století života v albeřickém údolí. Doplňují ji stovky dobových fotografií a obrázků, které propojuje čtyřjazyčný text rozvíjející Příběh Albeřic a Lysečin. K četbě těch nejsilnějších příběhů, které jsou diskrétně ukryté, budete potřebovat baterku.

S pomocí pamětníků se v několika uplynulých letech podařilo pojmenovat lidi na fotografiích a spojit je s konkrétními událostmi. S upřesněním dat pomáhala albeřická chalupářka a historička Tamara Nováková.

Pozorný návštěvník objeví s pomocí baterky i osobní příběhy místních obyvatel

Dřevo spojuje dřevo

Už samotná konstrukce nástavby je pro návštěvníky pozoruhodná: je totiž navržena za pomoci rozet, kombinuje tradiční tesařské postupy a spoje s moderními tvary konstrukce. Dřevo spojuje dřevo – smrkové fošny jsou protlučené dubovými kolíky, z kovu jsou jen čtyři objímky nosné konstrukce. Při tvorbě asistoval nejuznávanější český tesařský mistr Petr Růžička.

Tvůrci muzea přitom pamatovali i na dětské návštěvníky, kteří se tak uvnitř rozhodně nenudí. Doladění interiéru pro jejich hru obstarali designér David Babka a výtvarník Jakub Plachý. Mají tu připravených šest dřevěných herních obrazů. Například si z otočných kostek sestaví podobu Horních Albeřic v roce 1268, dnešní i tu možnou budoucí v roce 2044. Zábavné jsou i dvě proměnlivé funkce samotné vápenky na skládačce k letům 1890 a 2012.

Velcí i malí návštěvníci se dozvědí, jak se pracovalo ve vápence

Za věží vápenky můžete nahlédnout do dnes už bývalého vápencového Bischofova lomu. Ale opravdu jenom nahlédnout. Jde totiž o výzkumné pracoviště a dovnitř je vstup zakázán.

K Muzeu Vápenka se dostanete buď pěšky, na kole nebo autem z Horního Maršova směrem na Lysečiny a Albeřice. Naproti Staré celnici je veřejné parkoviště, ze kterého vás značky dovedou až k cíli. Vydat se tam můžete v kteroukoliv roční dobu, klíč od expozice a baterku vám půjčí v informačním centru Veselý výlet v Horním Maršově – Temném Dole.

Spustit audio