Z Hradeckého kraje se loni nejvíce vyvážely automobily

24. září 2010

Z Královéhradeckého kraje se loni nejvíce vyvážely automobily a díly i příslušenství k motorovým vozidlům. Z celkového exportu kraje ve výši 88 miliard korun zajistily automobily a díly 36 procent. Kraj se pak na celkovém exportu republiky podílel 6,4 procenta a v porovnání 13 krajů a Prahy obsadil sedmé místo. ČTK o tom informoval Český statistický úřad. "Postavení kraje hodnotím jako dobré. Kdyby se čísla exportu přepočítala na počet obyvatel, byl by kraj v rámci republiky ještě výše," řekl ČTK zástupce hradeckého hejtmana Vladimír Derner.

Velký podíl vývozu automobilů přičetl závodům automobilky Škoda Auto v Kvasinách na Rychnovsku a Vrchlabí na Trutnovsku.
Letošní perspektivy těchto závodů jsou přitom ještě lepší než loni. V Kvasinách podnik počátkem března opět rozjel dvousměnný provoz a denní produkci zvedl ze 75 na 107 aut. Ve Vrchlabí automobilka hodlá zvýšit denní výrobu octavií z dnešních asi 180 kusů na dvojnásobek. V závodě od ledna souběžně se starým modelem běží i sériová výroba nové řady octavie, kterou automobilka nedávno představila na autosalonu v Ženevě.
Export dílů k automobilům v kraji zvedají zejména firmy zahraničních investorů. Největším je německá společnost Continental Teves, která v Jičíně od roku 2001 vytvořila 1180 nových míst a do výroby brzdových systémů automobilů investovala 3,7 miliardy korun.
V rámci republiky si kraj dobře stojí i v exportu papíru a lepenky, textilu a pryžových výrobků. "Například gumárenská společnost Saar Gummi Czech z Červeného Kostelce loni zvedla obrat trojnásobně na více než 490 milionů korun. Většinu produkce firma vyváží," řekl manažer Asociace exportérů Petr Liška.
Téměř tři čtvrtiny vývozů kraje loni směřovaly do Evropské unie. Největším odbytištěm bylo Německo s podílem 37 procent. Na Slovensko šlo šest procent vývozů z kraje.
Jednou z podmínek dalšího zvýšení exportu kraje je podle vicehejtmana Dernera vybudování dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové. "Dobrá dopravní infrastruktura do kraje přiláká další zahraniční investory, kteří přinesou další zvýšení exportu," řekl Derner.

Logo
Spustit audio