Z chlupaté koule hledačem drog: policejní kynologové cvičí nová štěňata

6. srpen 2024 11:40

Skupina královéhradeckých policejních kynologů má tři nové posily. Štěňatům Německého ovčáka začal výcvik těmi nejjednoduššími povely a učí se poznávat okolní svět. Pokud vše dobře půjde, stanou se z nich v budoucnu všestranní pomocníci. 

13:Policejní kynologové v Královéhradeckém kraji mají nové posily. Ke dvěma psím sourozencům, kteří doplnili policejní tým před několika týdny, nově přibylo další, zhruba o měsíc mladší štěně Německého ovčáka. Trojice se prozatím učí základní povely. Do budoucna by ale měla obstát třeba při pátrání po lidech nebo při hledání drog. Na Oddělení služební kynologie v Hradci Králové jsme se sešli s psovody Miloslavem Kociánem, Jiřím Seďou a Liborem Kadlecem. 

Jak vypadá standardní denní režim? Ráno se probudíte a co následuje?

„Ono je to rozdílné u štěněte a většího psa. Vstává dřív než já, ráno v pět ho pustím a on si vyleze na zahradu a venčí se sám. S tím štěnětem je to 24 hodin denně, kamkoliv já jedu, tak ten pes jede se mnou."

Krajští policejní kynologové mají nová štěňata

Cvičíte je na všestrannou kynologii, co to znamená?

„Zadržení pachatele, vypracování pachové stopy, vyhledání vystřelených nábojnic, označení osob v terénu a mnoho dalšího."

V jaké fázi toho výcviku teď psi jsou?

„Teď v tom nejdůležitějším, teď tedy socializace, musí se naučit mít rádi lidi, jít do jakéhokoliv prostředí. Vlastně třeba hluky aut, vlaků, kolo, chodci, hospoda… Jde se třeba kolem plotu, kde je cizí pes, aby ten služební pes si ho nevšímal a byla to pro něj běžná věc a prostě pracoval. Nic ho nesmí rozrušit."

Krajští policejní kynologové mají nová štěňata

Za jak dlouho ti psi budou připravení fungovat?

„Zdokonalují se celou svou kariéru. Minimální doba, kdy může jít do kurzu je rok a půl. Někdy zjistíme , že psi nejsou vhodní do služby, třeba ze zdravotních důvodů než z povahových. Ať je to displazie kyčelních kloubů, loketních kloubů, většinou je to z tohoto důvodu. Ve službě zůstávají psi až 10 let. Po uplynutí této doby se o ně pak ve většině případů dál stará jejich psovod. Běžně se tak stává, že má policista doma hned několik zvířat najednou. "

„Zajímá vás práce policejního psovoda? Chtěl/a byste být součástí takového týmu a učit se od nejlepších? Navštivte stránky a dozvíte se vše, co budete potřebovat https://www.policie.cz/clanek/krajske-reditelstvi-policie-khk-informace-byt-policistou-je-vyzvou-i-sanci.aspx.“

Spustit audio