Vyznáte se v tajemstvích a pojmech světové kuchyně?

19. leden 2016

„Co si kdo navaří, to si má také sníst," pravila slavná Magdaléna Dobromila Rettigová. „Žádná láska není tak opravdová, jako láska k jídlu," připojil George Bernard Shaw. A Mark Twain k tomu poznamenal: „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce." A co vy? Vaříte rádi? Považujete se za gurmána? Zkuste si náš test kulinářských termínů. Třeba se dozvíte, co jste ještě nevěděli.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.