Výstava, ze které neodejdete po deseti minutách

14. červenec 2015

Od 5. července do 30. srpna 2015 je v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě k vidění výstava dobových reklam s dětskými protagonisty.

Děti byly, jsou a budou prvkem, přes který se dají, podle ředitele Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě Radima Urbánka, získávat další peníze. Právě proto vysokomýtské muzeum zapůjčilo tuto výstavu v bratislavském Muzeu obchodu.

Firmy využívaly portréty dětí, aby oslovily víc zákazníků

A nejen to. Zároveň cílily na dětské spotřebitele. Firmy třeba vydávaly sběratelské sady obrázků, omalovánky, vystřihovánky nebo pohádky s oblíbenou hračkou. Vedle plakátů ukazuje výstava plechovky či obaly od mýdel, cikorky, bonbonů nebo bujonových kostek do polévky. Děti se samozřejmě objevovaly na dětských produktech, různých kašičkách a mýdlech. Firmy v obměnách sdělovaly, že jejich výrobek je to nejlepší, co děti mohou dostat nebo používat.

Výstava o dětské reklamě

Podívejte se a vyzkoušejte si

Na výstavě mohou návštěvníci sami posoudit, zda by je dětské tváře na reklamních plakátech, obalech a kartonových vývěskách přiměly zakoupit si to jediné nejlepší mýdlo na praní, kávu či margarín. Pro zpestření si zájemci mohou přečíst reklamní pohádky a složit puzzle potravinářské firmy Liebig.

Podle ředitele regionálního Muzea ve Vysokém Mýtě Radima Urbánka je tato výstava z těch, které člověk neopustí po několika minutách. I když je výstava zapůjčená až z Bratislavy, naleznete na ní spoustu českých reklam. Je tam i exponát přímo z Pardubic. Reklama na náhražkovou kávu z Frankovky, tedy Frankovy továrny. Část exponátů muzeum doplnilo i ze svých sbírek.

Pod africkým sluncem

Kromě výstavy s dětskou reklamou je přístupná i expozice s názvem Pod africkým sluncem. Výstava prezentuje mimořádné předměty afrického kmenového umění ze sbírek Náprstkova muzea v Praze. Představuje tak sběratelsky vyhledávané artefakty, které vznikly pod spalujícím africkým sluncem a doputovaly do soukromých bytů a ateliérů českých umělců. Na výstavě se můžete přesvědčit, jak inspirativní africké umění bylo a jak pomohlo zformovat český umělecký primitivismus. Součástí výstavy je africký domek s hliněnou pecí na dvorku muzea a jako interaktivní prvek repliky afrických artefaktů. K výstavě je připraven doprovodný program s výtvarnou dílnou pro školní skupiny.

Výstava Pod africkým sluncem
autor: nov
Spustit audio