Kdo umí chodit, naučí se tančit. Co jste v pubertě zanedbali, doženete teď

2. květen 2024

V poslední době přichází zajímavý trend. Klasická výuka v tanečních se pořád drží, ale na cvičebním parketu přibývá dospělých.

„Mládež zájem má. Přesto ještě větší je o kurzy pro dospělé. Teď jich chodí prakticky víc než patnáctiletých. Poskytujeme taky soukromé hodiny lidem, kteří třeba nešli do základního kurzu, ale chtějí si zatančit na své svatbě. Všechno pak doženou. Tancovat se dá celý život a nikdy není pozdě začít. Kdo umí chodit, naučí se i tančit,“ ujišťuje majitelka Taneční školy Bohémia Chrast Hana Černá.

Chrast tančí přes půlstoletí

Éra tancování v tomhle městě začala v roce 1973 díky kroužku. „Sešlo se pár mladých lidí a řekli si, že by chtěli celoročně tancovat. Postupně jim přibývalo vystoupení, předtančení. Po revoluci přišel velký předěl. S manželem Bohumilem jsme vytvořili taneční školu, která trvá dodnes. On se pro tanec narodil, obětoval mu veškerý čas, my pokračujeme v jeho odkazu.

Majitelka Taneční školy Bohémia Chrast Hana Černá

Na sobotu 4. května se ve Fibichově sále v nedaleké Chrudimi chystá svátek tance nazvaný Plesové choreografie a párové tance. Letošního 29. ročníku taneční soutěže, mistrovství republiky Svazu učitelů tance se účastní různé věkové kategorie – od dětí až po seniory. „Nejmladší účastnici je 6 let, nejstaršímu účastníkovi pak 66,“ doplňuje Černá.

Jsou z evropského pohledu nějakou raritou české taneční kurzy pro mládež a dospělé? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.