Výstava v České Skalici představí vzácná vydání knihy Babička

24. září 2010

Výstavu nazvanou Babička v edicích od 19. století do současnosti připravilo Muzeum Boženy Němcové v České Skalici na Náchodsku. Od čtvrtka budou mít návštěvníci muzea šanci zhlédnout zhruba pět desítek vzácných vydání této knihy, řekl ČTK ředitel českoskalického muzea Milan Horký. "Expozice nabídne ukázky od prvního vydání v roce 1855 až po některé zajímavosti, například vydání knihy Babička náchodského nakladatele a knihkupce Bohuslava Chrastiny z roku 1919," řekl. Ve vitrínách bude také ukázka prvního překladu Babičky, který vyšel v roce 1858 v časopise Erinnerungen.

Vystaveno bude také vydání knihy Babička s ilustracemi Václava Špály z roku 1923, které umělec sám ručně koloroval. "Vydání této knihy je více než tři sta, většinu máme ve sbírkovém fondu, z kapacitních důvodů však vystavujeme pouze ty nejzajímavější kusy," řekl Horký. Výstava bude otevřena v České Skalici do 2. října.
V Muzeu Boženy Němcové je od poloviny července otevřena výstava ilustrací ke knize Babička od Adolfa Kašpara. "Expozice byla plánována do 11. září, ale kvůli velkému zájmu veřejnosti, zvažujeme prodloužení," řekl Horký.
V září také čekají Českou Skalici tradiční Jiřinkové slavnosti, které zahájí od 2. do 4. září výstava jiřin. Jiřinkové slavnosti vyvrcholí 17. září, kdy se v muzeu uskuteční Jiřinkový bál. Letošní rok vyhlásila českoskalická radnice společně s muzeem Rokem Babičky Boženy Němcové, na letošní rok totiž připadá 150. výročí prvního vydání této knihy, v lednu také uplynulo 143 let od smrti Boženy Němcové.

Spustit audio