Výstava Sebastiaa Salgada Workers ve vlaku na nádraží v Hradci Králové

24. září 2010

Ojedinělý projekt fotografické galerie ve vlaku bude od středy 11.5. do neděle 15.5. 2005 návštěvníkům k dispozici na 1. prodlouženém nástupišti nádraží Hradec Králové vždy od 10:00 do 20:00 hodin. Slavností zahájení výstavy se koná 10.5. v 17:00 hodin přímo u výstavního vlaku. Výstavu otevře primátor města Hradec Králové ing. Otakar Divíšek a jako zástupce Českých drah vrchní přednosta uzlové železniční stanice Hradec Králové ing. Martin Koleš. Projekt nezvykle a zcela nově pojaté výstavy a jeho záměry představí ředitelka Leica Gallery Prague Jana Bömerová. Projekt světově uznávaného brazilského fotografa Sebastiaa Salgada "WORKERS" bude uveden jako putovní výstava, a to v tom pravém slova smyslu.

Výstavní expozice bude nainstalována do tří pro galerijní účely speciálně upravených poštovních vagónů a bude k dispozici návštěvníkům na nádražích jednotlivých měst. České dráhy zapůjčily jako doplněk výstavní expozice Dubčekův salónní vůz. Návštěvníci v něm naleznou fotografie známého českého fotografa Jaroslava Kučery zachycující dělníky při rekonstrukci vozu pro Salgadovu výstavu. Tyto snímky úzce korespondují s tématem výstavy a obohacují ji o další rozměr zasazením do domácího prostředí. V salonním voze bude návštěvníkům k dispozici prodejna s katalogy, knihami a pohlednicemi a také malé občerstvení.
Sebastiao Salgado se zabývá dlouhodobými sociologicky orientovanými fotografickými projekty, které jsou vždy komplexně zpracovanou studií závažných společenských fenoménů. Nejinak je tomu u jeho projektu "Workers", který vznikal po dobu šesti let ve dvaceti sedmi zemích světa a Salgado v něm neopakovatelným způsobem zachytil pomalu mizejicí svět manuální práce a jeho proměny.
Leica Gallery Prague se rozhodla uvést výstavu způsobem, který nejen umocní vyznění Salgadových fotografií, ale bude i hledáním nových cest jak divákovi umění předkládat.
Realizace velkých výstavních projektů touto mobilní formou je vyústěním programové koncepce galerie, která doufá, že se jí podaří založit tradici každoročne se opakujících výstav ve vlaku. Už tuto Salgadovu výstavu chce vyvézt v podzimních měsících na Slovensko, jedná se rovnež o možnosti prodloužit trasu putování až do Vídně. Proto si galerie cení možnosti spolupracovat s Českými drahami a doufá, že výstava vzniklá z tohoto zdánlivě neobvyklého spojení si získá své publikum, které zde najde nejen vysoce estetické fotografie, ale také nový způsob prezentace umění. Výstava se koná pod záštitou ministra dopravy.
Další informace a PR fotografie ke stažení najdete na www.lgp.cz

Logo
Spustit audio