Výstava otevřela další mezinárodní šperkařské sympozium v Turnově

24. září 2010

Výstava Symposion 2004 otevřela v Muzeu Českého ráje v Turnově již 16. ročník mezinárodního šperkařského sympozia. "Letos přijelo 12 šperkařů z České republiky a dalších evropských zemí," řekla ČTK ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová. Do výstavy Symposion přibudou 16. července také šperky vytvořené účastníky sympozia přímo v Turnově. Každý z nich navíc muzeu daruje nejméně jeden svůj výrobek. "Za cenu materiálu tak získáme exponáty, které bychom si jinak nemohli dovolit koupit," upozornila Jakouběová.

Šperkaři nejprve pojedou na naleziště drahých kamenů v severovýchodních Čechách a ze získaných surovin později udělají v dílně šperky. Z prací vyrobených na sympoziu si muzeum může vybrat vždy jeden šperk od každého výtvarníka do svých sbírek. Šperkaři však často nechávají muzeu celou kolekci. Sbírka shromážděná během 15 předchozích ročníků sympozia obsahuje téměř 350 exponátů a odborníci ji hodnotí jako jednu z nepozoruhodnějších v Evropě. Nejlepší šperky vystavovalo muzeum v USA, Nizozemsku, Polsku nebo ve Španělsku.
Cílem sympozia a řady doprovodných akcí je přiblížit návštěvníkům turnovskou řemeslnou a uměleckou tradici ve zpracování drahých kamenů a výrobě šperků. "Za nejdůležitější ale považujeme výměnu zkušeností a především hledání nových cest ve šperkařství," poznamenal kurátor sympozia Miroslav Cogan. Podle něj nikde na světě není tak velká hustota šperkařských sympozií a výstav jako na Turnovsku a Jablonecku. Symposion 2004 potrvá do poloviny září.

Logo
Spustit audio