Výstava obrazů Aloise Zlatníka v Krkonošském muzeu ve Vrchlabí

23. září 2010

Krkonošská muzeum Správy KRNAP připravilo v úterý 24. července 2007 v 16:00 v ambitu bývalého Augustiniánského kláštera ve Vrchlabí vernisáž výstavy obrazů z tvorby vrchlabského učitele Aloise Zlatníka u příležitosti 100. výročí jeho narození. Expozice olejů, akvarelů a kreseb bude přístupná do 23. září. Současně v klášteře - malé výstavní místnosti - probíhá autorská výstava mladé vrchlabské fotografky Lucie Blažkové. Její fotografie je možné ve Vrchlaví shlédnout až do 2. září.

V areálu je také stálá ekologická expozice "Kámen a život".
Moderní audiovizuální expozice je instalována v rozsáhlých prostorách bývalého augustiniánského kláštera ve Vrchlabí, dnes hlavní budově Krkonošského muzea Správy KRNAP. Návštěvník expozice vstupuje na jeviště velkolepého divadla, kde na ploše téměř 1 000 m2 se ke společnému účinku spojují zvuk, světlo a scéna. Hudba a charakteristické zvuky přírodních živlů umocňují výklad profesionálního komentátora, který je doplňován a aktualizován průvodci během daného programu. Souběžně s ním jsou osvětlovány jednotlivé části expozičních prostor, vitríny, modely a exponáty, jsou prosvětlovány transparentní fotografie a promítány seriály diapozitivů.
Moderní technika se pokouší vyjádřit to, co nejsou schopny "klasické expozice", neustálý pohyb a proměny přírody, který probíhá podle přísných ekologických zákonů. V tomto směru je expozice Kámen a život důležitým nástrojem ekologické výchovy člověka.
Seriál 14 místností má logickou posloupnost - od vysvětlení hlavních dějů v horské přírodě přes poučení o geologickém vývoji a složení Krkonoš, o vlivu horského klimatu, sněhu a lavin na živou přírodu, až k sérii význačných ukázek krkonošských ekosystémů (bučina a smrčina, horská louka, porosty kosodřeviny, hřebenová arkto - alpínská tundra ,ledovcový kar, prameniště a rašeliniště).
Ukázky živé přírody - model horského potoka s tekoucí vodou , který je oživen rostlinami, rybami a ptáky, terária, představující nejznámější zástupce krkonošských obojživelníků a plazů, mají za úkol umožnit návštěvníkům za přispění výkladu průvodce "odpočinutí" od moderní audiovizuální techniky.
Člověk a hory
Stálá výstava o historii osídlování Krkonoš je v křížové chodbě augustiniánského kláštera. Výstava sleduje nejzávažnější složky působení člověka na horskou přírodu od počátku doby historické až do konce 19. století a v části zachycující život "lidu krkonošského" až do let třicátých a čtyřicátých našeho století. V seriálu monotématických obrazů, z nichž každému je věnován samostatný výkladec, představuje postupné pronikání člověka za bohatstvím hor, podmiňující rozvoj hutnictví, sklářství, budního a lesního hospodářství, vědeckého poznání a turistiky. Jednotlivé výkladce - počátky osídlení předhůří hor, člověk objevuje poklady hor, Krkonoše učinily nás bohatými, člověk proměňuje kámen ve skleněnou krásu, za trávou a senem až na hřebeny hor, pohled do života a práce budařů, čím skoupější je země, tím přičinlivější je člověk, za poznáním a krásou horské krajiny a přírody. Vedle témat hlavních věnuje výstava pozornost i počátkům racionálního lesního hospodářství, přírodovědného výzkumu a legendárnímu duchu a pánu hor krkonošských Krakonošovi, když sleduje vývoj jeho podoby. Výstavu symbolicky uzavírají futurologické pohlednice Sněžky přesvědčivě předjímající současný netušený rozvoj cestovního ruchu.

Spustit audio