Vysíláme z festivalu kuchařského a cukrářského umění Gastro Hradec Vitana cup 2017
Další březnový přímý přenos na vás čeká ve čtvrtek 30. března, kdy se v královéhradeckém Aldisu koná 22. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění a 12. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů s mezinárodní účastí Gastro Hradec Vitana cup 2017.
Během dopoledního vysílání vám moderátorky Zdena Kabourková a Jitka Slezáková představily osobnosti, které byly u úplného začátku tohoto kulinářského svátku.
A pokud nám na e-mailovou adresu: studio.hradec@rozhlas.cz napíšete, na jakém jídle si nejvíc pochutnáte, můžete vyhrát krásnou sadu na sushi!
Co vás na letošním Gastru čeká? XII. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů, XXII. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí, Chuť Česka „Bartscher Cup soutěž o nejlepší paprikovou omáčku“.
Dále pak otevřené národní soutěže pro každého: Nejlepší cukrárna, Velikonoční beránek, Velikonoční nádivka, Start carving, soutěž „Cukrář umělec aneb ukaž, co umíš“.
Připravena je také nová soutěž Dekorativní perníky. vyřezávání ovoce a zeleniny přímo před zraky diváků, výstava kuchařských a cukrářských výrobků, veletrh firem, prezentace odborných škol, odborné semináře a další zajímavosti.
Na letošní ročník soutěžící připravili například lehce zauzeného kapra s tymiánovou omáčkou s dýňovým pyré, kterého doplnila kroketa z kapřího boku se sezamem, tomatovým concasse a řapíkatým celerem. Vystavený byl také miniburger z černých oliv plněný hráškovým pyré s estragonem či rolka z marinované cukety a mrkve na soklíku z marinovaných konfitovaných brambor.
To vše uvidí návštěvníci, kteří přijdou. A pokud to nestihnou, stačí, když si naladí Český rozhlas Hradec Králové.
Kromě toho, že představíme zajímavé osobnosti, nahlédneme pod pokličku několika šéfkuchařům a poradíme jak slavnostně upravit stůl, nebudou chybět ani recepty a rady, bez kterých se žádný pořad o vaření a lidech, kteří se mu věnují, neobejde.
Těšíme se na vás!
Zvětšit mapu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.