Vysíláme z festivalu kuchařského a cukrářského umění Gastro Hradec Vitana cup 2017

30. březen 2017

Další březnový přímý přenos na vás čeká ve čtvrtek 30. března, kdy se v královéhradeckém Aldisu koná 22. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění a 12. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů s mezinárodní účastí Gastro Hradec Vitana cup 2017.

Během dopoledního vysílání vám moderátorky Zdena Kabourková a Jitka Slezáková představily osobnosti, které byly u úplného začátku tohoto kulinářského svátku.

A pokud nám na e-mailovou adresu: studio.hradec@rozhlas.cz napíšete, na jakém jídle si nejvíc pochutnáte, můžete vyhrát krásnou sadu na sushi!

Co vás na letošním Gastru čeká? XII. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů, XXII. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí, Chuť Česka „Bartscher Cup soutěž o nejlepší paprikovou omáčku“.

Čtěte také

Dále pak otevřené národní soutěže pro každého: Nejlepší cukrárna, Velikonoční beránek, Velikonoční nádivka, Start carving, soutěž „Cukrář umělec aneb ukaž, co umíš“.

Aneta Růžková ze Střední školy gastronomie a služeb Nová Paka získala v roce 2016 absolutní vítězství v celé soutěži Gastro Hradec. Co myslíte, obhájí titul?

Připravena je také nová soutěž Dekorativní perníky. vyřezávání ovoce a zeleniny přímo před zraky diváků, výstava kuchařských a cukrářských výrobků, veletrh firem, prezentace odborných škol, odborné semináře a další zajímavosti.

Na letošní ročník soutěžící připravili například lehce zauzeného kapra s tymiánovou omáčkou s dýňovým pyré, kterého doplnila kroketa z kapřího boku se sezamem, tomatovým concasse a řapíkatým celerem. Vystavený byl také miniburger z černých oliv plněný hráškovým pyré s estragonem či rolka z marinované cukety a mrkve na soklíku z marinovaných konfitovaných brambor.

To vše uvidí návštěvníci, kteří přijdou. A pokud to nestihnou, stačí, když si naladí Český rozhlas Hradec Králové.

Kromě toho, že představíme zajímavé osobnosti, nahlédneme pod pokličku několika šéfkuchařům a poradíme jak slavnostně upravit stůl, nebudou chybět ani recepty a rady, bez kterých se žádný pořad o vaření a lidech, kteří se mu věnují, neobejde.

Těšíme se na vás!


Zvětšit mapu
autor: Zdeňka Kabourková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.