Vylévání olejů a tuků do odpadu se může pořádně prodražit

7. leden 2015

Častým vyléváním olejů do odpadu si lidé mohou pořádně zkomplikovat život. Olej totiž velmi rychle mění své skupenství z kapalného na pevné a tak se může klidně stát, že vzniklá emulze ucpe odpady nebo kanalizační přípojku. Tu si pak musí domácnost nechat opravit na vlastní náklady. A to není levná záležitost.

Podle technologa Královéhradecké provozní Pavla Krále je zvýšené množství tuků v kanalizaci, zejména v době vánočních svátků a po nich, problém:

„Při vyšším vypouštění tuků do kanalizace musíme kanalizační sítě častěji čistit a řešit případné ucpávky.“

„Pokud budou domácnosti ve větší míře vypouštět tuky, mohou si způsobit škodu samy sobě. Ucpou si kanalizační přípojky, kanalizační stoupačky v domě. A toto je samozřejmě v majetku zákazníků a potom si budou muset nápravu hradit sami,“ vysvětluje Král.

„Za nás jako vodohospodáře musím říci, že tuky rozhodně ve větším množství nepatří do kanalizace. Jedná se o odpad, nikoliv o odpadní vodu. A tak je s nimi potřeba nakládat," uvádí technolog Královéhradecké provozní Pavel Král a dodává:

"Obecně se doporučuje přepálené tuky separovat, ideálně třeba do pet lahví, a potom nějakým způsobem likvidovat. Mělo by být možné tuky odevzdat ve sběrných dvorech. Případně je možné je vyhodit do popelnic s komunálním odpadem."

Spustit audio