Východočeský výtvarný salon se po letech vrátil do Hradce Králové

22. září 2010

Dvakrát ročně se členové východočeské unie výtvarných umělců představují na společné výstavě. Salon se po letech hostování na litomyšlském zámku a v jaroměřském muzeu vrátil "domů". Ve středu 25. června 2008 se v jedné z nejnovějších hradeckých galerií, Na Hradě, uskutečnila vernisáž třiadvacátého Východočeského výtvarného salonu. Z více než osmdesáti členů Unie se představí zhruba polovina. Malíři, grafici, sochaři, textilní výtvarníci, fotografové. Výstava nejnovějších prací zhruba čtyřiceti východočeských výtvarníků v královéhradecké Galerii Na Hradě potrvá až do 1. září.

V krásném prostředí Galerie Na Hradě, nedaleko hradeckého Velkého náměstí, představí svoji poslední tvorbu například Jiří Dudycha, František Kalenský, Miloš Vojíř, Pavel Matuška, Jiří Šindler, Jiří Vavřina, Eva Dlabáčková, Jan Černoš a řada dalších.
Třiadvacátý výtvarný salon se do kroniky východočeské Unie výtvarných umělců zapíše větším písmem než řada předchozích. Po sedmi letech hostování na litomyšlském zámku a v jaroměřském muzeu se vrací do svého "sídelního" města, do Hradce Králové.
"Po dlouhém hledání jsme tady našli krásné prostory pro tak obsáhlou výstavu, aniž by nás několikatýdenní pronájem finančně zničil," říká pragmaticky předseda Unie Josef Bavor. "Galerie Na Hradě sídlí v nádherném sloupovém sále někdejší knihovny lékařské fakulty. Má navíc skvělou polohu jen kousek od Klicperova divadla, kde se koná mezinárodní divadelní festival. Věříme, že se z Východočeského výtvarného salonu postupně stane součást širokého programu festivalu. Proč by se na starém městě hradeckém nemohly ve stejnou dobu potkávat divadelní, hudební i výtvarné múzy?"
Tento model úspěšně funguje například v Litomyšli, kde se v těchto dnech už čtvrtým rokem současně s mezinárodním operním festivalem Smetanova Litomyšl koná velmi navštěvovaná přehlídka děl východočeských umělců nazvaná Smetanova výtvarná Litomyšl.

Spustit audio