Vrcholí přípravy na 29. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Klatovy 2024

25. červen 2024

29. ročník festivalu proběhne ve dnech 11. – 14. července a folklorem ožije nejen klatovské náměstí, ale i další místa.

Mezinárodní folklorní festival v Klatovech založila Irena Valentová v roce 1993 za pomoci tanečníků z klatovského folklorního souboru Šumava. Ti se organizaci festivalu věnují dodnes, v čele organizačního týmu aktuálně už několik let stojí vnučka zakladatelky Denisa Valentová.

Mezinárodní folklorní festival Klatovy

Letošní účinkující

V letošním roce se festivalové publikum může těšit na zahraniční soubory z Lotyšska a Německa, ale také třeba na slovenský soubor Limbora, který působí v Praze, Folklorní soubor Vyslúžilci a Dětský národopisný soubor Kyjovánekz Kyjova, Folklorní soubor Krušnohor z Chomutova a Folklorní soubor Chorošek ze Stach. Speciálním hostem pátečního večera bude CM Harafica z Uherského Hradiště. Chybět na jevišti samozřejmě nebudou ani domácí soubory - Šumava a dětský Šumavánek z Klatov.

Předfestivalový večer a roztančená Sušice

29. MFF Klatovy 2024 proběhne ve dnech 11. – 14. července. Už ve středu 10. července se ale uskuteční na nádvoří jezuitské koleje v Klatovech od 19 hod Předfestivalový večer. Ve čtvrtek 11. července v 17 hod roztančí sušické náměstí soubor z Lotyšska a v Refektáři jezuitské koleje Klatovy od 18 hodin proběhne Přednáškový koncert židovských písní mezi Evropou, Blízkým Východem a severní Afrikou nazvaný „Neboť v lidském světě je Bůh i láska“, přednášet bude Zita Skořepová Honzlová.

Vítejte u nás

Slavnostní zahájení hlavního programu „Vítejte u nás“ pak proběhne v pátek 12. července v 18 hodin na klatovském náměstí Míru, kde se následně bude festivalový program odehrávat až do neděle. S festivalem je spojený také řemeslný a pouťový trh a široká nabídka občerstvení. Vstup na celou akci je zdarma, celkový program festivalu je k dispozici na www.mffklatovy.cz.

Spustit audio