Vozíčkáři chtějí opravit kláštěr v Nové Pace

24. září 2010

Občanské sdružení vozíčkářů Život bez bariér hodlá opravit chátrající areál kláštera v Nové Pace na Jičínsku. V klášteře, který nyní patří kraji, by mělo vzniknout duchovní a kulturní středisko s ubytováním pro vozíčkáře. Náklady na opravu se odhadují na několik stovek milionů korun. V historických prostorách by našli práci i zdraví lidé, kteří by postiženým asistovali.

"Chtěli bychom vytvořit desítky pracovních míst a uspokojit současnou stoupající poptávku postižených po zaměstnání. Jen hendikepovaných by tam mohlo bydlet kolem padesátky," řekl iniciátor projektu Josef Fučík, který je sám vozíčkářem.
Sdružení chce peníze na projekt získat z Evropské unie, od sponzorů a nadací. Naději na získání peněz spatřuje především v tom, že záměr spojuje zvyšování zaměstnanosti, sociální služby, vzdělávání, začleňování postižených do společnosti a obnovu kulturní památky.
V klášteře původně byla nemocnice. Později dal stát od chátrající budovy ruce pryč. Krajský úřad pak nemocnici zrušil a teď objekt prodává.

Spustit audio