Vojenští lékaři cvičili v Hradci Králové neodkladnou péči v poli

25. září 2010

Závěrečnými zkouškami dnes na Vojenské lékařské akademii Jana Evangelisty Purkyně v Hradci Králové skončil pro sedm armádních zdravotníků třídenní kurz neodkladné péče v poli. Cílem kurzů označovaných anglickými zkratkami BATLS a BARTS je snížit počet úmrtí při válečných konfliktech. ČTK to dnes řekl vedoucí instruktorů Ambrož Homola.

"V možném konfliktu je nutno počítat nejen s poraněními způsobenými zbraňovými systémy, ale i s úrazy nebojovými, jako jsou autonehody, požáry či hromadná neštěstí," řekl Homola. Cílem kurzů je proto zvládnutí situace před přijetím raněných do nemocnice.
Výcvik ve speciálních kurzech je složený z odborných lekcí, nácviku praktických dovedností a zkoušek, které jsou tvořeny testem s 50 otázkami a přezkoušením při simulovaných reálných situacích.
Od října roku 1999 se na královéhradecké vojenské lékařské akademii konalo zhruba pět desítek kurzů BATLS a BARTS, kterých se zúčastnilo skoro 500 účastníků. Každý absolvent kurzu získá osvědčení, které je pro lékaře platné šest let, pro zdravotníky čtyři roky. Poté je nutné kurz znovu absolvovat.
Kurz je zaveden ve všech zdravotnických službách armád členských států Severoatlantické aliance, stejnou metodiku využívají u armádních lékařů například i Austrálie, Jihoafrická republika či Izrael. Hradecká lékařská akademie je jediným zařízením, kde je možné v České republice kurz absolvovat, odborníci z akademie školí i vojáky ze Slovenska či Pobaltských republik.

Logo
Spustit audio