Vodohospodáři zjistili v septiku v Libčanech nebezpečné látky

24. září 2010

Experti ze společnosti Královéhradecká provozní zjistili znečištění podzemních vod v Libčanech na Hradecku. Odhalené jedovaté látky pocházejí ze septiku v areálu společnosti SNOG HK, kde policie v dubnu odhalila nelegální skladiště chemických látek, informovala ČTK mluvčí společnosti Královéhradecká provozní Radka Máslová. Krajský úřad Královéhradeckého kraje, který 8. srpna získal 15 milionů korun na likvidaci skládky, v pondělí vyzval hradeckou radnici, aby pokračovala v zajištění likvidace nebezpečných látek v libčanském skladišti.

Na začátku srpna vodohospodáři provedli odběr ze septiku, do kterého jsou napojené dešťové svody z areálu skladiště. Zjistili, že ve vodě jsou například ropné produkty a další látky. "Spotřeba kyslíku svědčí o tom, že to nejsou běžné splaškové vody," řekl technický ředitel Královéhradecké provozní Tomáš Hosa.
Vodohospodáři odhalili, že za dešťů dochází k vyplavování septiku a následné kontaminaci okolní zeminy. "Pitná voda ve vodovodní síti v obci ohrožena není, protože tamní vodovod je napojen přímo na vodárenskou soustavu se zdroji mimo katastr obce," řekl Hosa. Podle něj někteří lidé z obce mohou využívat vlastní studně, u kterých nelze vyloučit riziko znečištění.
Odborníky dříve provedené rozbory vody a půdy v okolí areálu neprokázaly žádné zamoření okolí skladiště. "Doufáme, že zjištěné zamoření nebude většího rozsahu. Požadujeme, aby se provedly rozbory ještě v rybníku nedaleko areálu, zda se toxické látky neobjevily i tam," řekl ČTK místostarosta Libčan Jiří Polák. Ten doufá, že co nejdříve začne likvidace nebezpečných látek. "Úředníci řeší žabomyší spory, ale my potřebujeme, aby byl odpad zlikvidován," řekl Polák.
Krajský úřad Královéhradeckého kraje, který 8. srpna získal 15 milionů korun na likvidaci skládky, v pondělí vyzval hradeckou radnici, aby pokračovala v zajištění likvidace nebezpečných látek v libčanském skladišti. "Město Hradec Králové bude nyní řídit postup při likvidaci skladu. Královéhradecký kraj, na jehož účtech je účelová dotace na toto odstranění, bude proplácet městu faktury, které při postupu na skládce vzniknou. Kraj i město chce odstranit tento nelegální sklad co nejrychleji," uvedl krajský radní Jiří Vambera, který odpovídá za životní prostředí. Kraj již dříve odhadl, že na likvidaci skládky bude nutné vynaložit přibližně 40 milionů korun.
Policisté odhalili skladiště toxických látek letos v dubnu, dosud se podařilo vytřídit zhruba třetinu z několika stovek tun chemikálií. Podle expertů z firmy Dekonta, kteří v Libčanech pracují, zbývá v budovách přibližně 600 tun neroztříděných chemických látek, které jsou nevhodně uloženy a stále hrozí nebezpečí, že by v případě porušení obalů mohly začít společně reagovat. Z areálu, který nyní střeží policie a vojáci, bylo zatím odvezeno přibližně 60 tun odpadů.
Policie při dubnovém zásahu zadržela čtyři muže propojené se společností SNOG HK a obvinila je z přechovávání nebezpečných látek. Obvinění skončili ve vazbě, třem z nich hrozí až 15 let vězení, čtvrtému až osm let vězení. Česká inspekce životního prostředí udělila firmě SNOG HK za skladování jedovatých chemikálií pokutu deset milionů korun.
Nebezpečné chemikálie v druhé polovině června odhalila policie a inspektoři životního prostředí také v bývalém průmyslovém areálu ve Chvaleticích na Pardubicku. Pardubický kraj získal na likvidaci chemikálií od státu deset milionů korun.

Spustit audio