Vodné a stočné od nového roku podraží

2. prosinec 2009

Za vodné a stočné si od nového roku připlatíme. A to téměř v celém Královéhradeckém kraji. V jednotlivých regionech se ale nárůst cen liší. Cena vodného a stočného na Královéhradecku od ledna 2010 stoupne o 4,6 procenta. Společnost Vodovody a kanalizace Trutnov zdraží od ledna vodné a stočné v průměru o osm procent. Společnost Vodovody a kanalizace Náchod zdraží od 1. ledna 2010 vodné a stočné v průměru o 3,1 procenta. Do vyšší ceny vodárny promítly hlavně vyšší odpisy z nově vybudovaných vodovodů a kanalizací a zvýšení daně z přidané hodnoty z devíti na deset procent. Podrobnosti zjišťoval redaktor Ota Nehasil.

Vodárenské sítě na Hradecku má od října 2005 na 30 let pronajaté firma Královéhradecká provozní ze skupiny francouzské Veolie. Ceny vody schvaluje VAK, který patří městům a obcím v regionu. Pro letošní rok ceny vodného a stočného na Hradecku proti roku 2008 vzrostly o 14,5 procenta.
Přes zdražení bude voda od trutnovského VAKu nejlevnější z bývalých okresních měst kraje. Například VAK Náchod má při zdražení o 3,1 procenta cenu pro příští rok 56,87 koruny koruny za metr krychlový vody. Vodárny v Hradci Králové, Jičíně a Rychnově nad Kněžnou mají už letos ceny vyšší než trutnovský i náchodský VAK pro příští rok.
VAK Trutnov loni vykázal zisk osm milionů korun a tržby 106 milionů korun. Firma se v minulých letech musela vyrovnat s ukončením výroby v areálech po bývalé textilce Texlen, která v minulosti patřila mezi tři největší zákazníky vodáren.
Hlavními akcionáři VAK jsou obce Trutnov, Pec pod Sněžkou, Janské Lázně, Svoboda nad Úpou, Mladé Buky a Horní Maršov, které vlastní dohromady 84 procent akcií.

autor: Ota Nehasil
Spustit audio