Vlekařům v Krkonoších počasí nepřeje, čekají na mráz

24. září 2010

Vlekařům v Krkonoších letošní velmi teplé podzimní počasí zatím vůbec nepřeje. Nedovoluje jim začít s umělým zasněžováním sjezdovek, u něhož je podmínkou pokles teplot několik stupňů pod bod mrazu. V minulých letech v polovině listopadu již krkonošští vlekaři většinou naplno zasněžovali a pro nedočkavé lyžaře spouštěli první vleky. Nyní je na sjezdovkách tráva. "Jakmile se ochladí, jsme okamžitě připraveni začít s výrobou umělého sněhu. Sněhová děla již máme na kopci rozmístěna," řekl ČTK jednatel vlekařské firmy Mega Plus z Janských Lázní Petr Hynek. Stejně hovoří i vlekaři v dalších velkých krkonošských střediscích ve Špindlerově Mlýně a Peci pod Sněžkou.

Podle meteorologů se dá první přírodní sníh na horách očekávat zřejmě až koncem měsíce, kdy by měly přijít i první mrazy. "Pokud by nynější počasí bylo i za tři týdny, už bych byl nervózní. Zatím jsme bez obav," řekl šéf vleků v Peci Pod Sněžkou František Vambera.
Také Špindlerovským současné teplé počasí moc nevadí. "Finišujeme s pracemi na nových lanovkách Hromovka a Labská a na instalaci nového odbavovacího systému," řekl ČTK ředitel špindlerovského Skiareálu Jiří Beran. Všechny přípravy podle něj směřují k 21. a 22. prosinci, kdy Špindlerův Mlýn přivítá světový pohár žen v alpském lyžování. "Černou sjezdovku proto začneme zasněžovat, jak to počasí dovolí. Máme na ní už připraveno rekordních 22 sněhových kanonů," řekl Beran.
První vleky se v Krkonoších obvykle rozjíždějí v Horních Mísečkách, loni to bylo 24. listopadu a v letech 2002 a 2001 ještě o týden dříve. "V Peci pod Sněžkou jsme před sedmi lety začali již 7. listopadu. To byl ale extrém," řekl Vambera.
Lyžování v řadě středisek letos podraží. Ve Špindlerově Mlýně bude jednodenní jízdenka pro dospělého v hlavní sezoně stát 750 korun po loňských 650 korunách. V Rokytnici nad Jizerou celodenní lyžování zdraží o 20 korun na 570 korun. Podobné zdražení bude i ve středisku Harrachov, kde dospělý zaplatí 560 korun. Janské Lázně a Pec pod Sněžkou zůstanou na 550 korunách.

Logo
Spustit audio