Vláda se rozhodla pro vyvlastnění pozemků pro dálnici D11

26. květen 2010

Dohoda státu se statkářkou Ludmilou Havránkovou a její sestrou o pozemcích pro dálnici D11 není možná. K tomuto názoru dospěla vláda a odhlasovala vyvlastnění pozemků. Vláda rozhodla, že ukončí šestnáct let trvající jednání o výkupu pozemků potřebných pro dostavbu dálnice D11 do Hradce Králové. Ministři odsouhlasili, že potřebné tři hektary, které vlastní farmářka Ludmila Havránková, stát vyvlastní. Uvedl to hlavní vyjednávač z Úřadu vlády Michal Frankl. Případnému vyvlastnění se bude ale Ludmila Havránková bránit, dodal její právní zástupce Pavel Černohous. Přitom smlouva s farmářkou o směně pozemků už byla připravená k podpisu. Pokračuje redaktor Ota Nehasil.

Problémem byla podle Frankla Havránkové sestra Jaroslava Štrosová, které v ostře sledovaném území patří jen malá část o výměře zhruba 1400 metrů čtverečních. S Havránkovou se stát víceméně na znění smluv dohodl, což bylo stvrzeno parafami. Havránková ale podle státu nemůže závazku dostát, neboť se nedohodla se svojí sestrou.
Trvání případného vyvlastňovacího sporu odhadl Pavel Černohous až na několik let.
Frankl délku vyvlastňovacího procesu neodhadl. Takzvaná kauza Havránková se přitom vleče už 16 let, dálnice proto zatím končí tři kilometry před Hradcem Králové a v brzké době se pro řidiče nic nezmění.
Stát se nyní obrátí na stavební úřad se žádostí o vyvlastnění, majitelé pozemků přitom mohou v případě nesouhlasu žádat o změnu krajský úřad a poté soud. Podle Frankla se tak může spor vléci další "dlouhé měsíce", soud navíc může přiznat žalobě odkladný účinek vyvlastnění.
V případě uzavření dohody stát počítal se zahájením prvních prací už po žních. Při vyvlastnění mohou být velkou překážkou spolumajitelé, na které Havránková pozemky v rámci sporu se státem převedla. Dnes je jich zhruba 70, stát bude muset vyvlastňovat každého zvlášť. V případě dohody by přitom tento problém odpadl na základě smluv Havránkové se spolumajiteli o předkupním právu.

autor: Ota Nehasil
Spustit audio